Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[25.07.2008]

СДРУЖЕНИЕ ”ИМАМ СИЛИ ДА СЕ БОРЯ” ИСКА ДА ПОМОГНЕ НА БОЛНИТЕ ОТ РАК

Сдружението на онкоболни и приятели се обърна към кмета на общината Маргарита Петкова, за да потърси по-скоро морална подкрепа за дейността си в нашата община. На среща с ихтиманската общественост, която беше уважена и от г-жа Петкова, сдружението се представи и показа, че хората, победили рака, могат да бъдат максимално полезни на онези, които сега тръгват по пози път, или на техните семейства. Срещата започна с представянето на книгата “Сили имам да се боря” на Ирина Симитчиева,, в която тя е описала битката си с рака. Изказаха се жени, на които книгата е помогнала в тежки моменти от живота им.

Получиха се предложения да се открие форум в сайта на общината, в който всеки да може да задава въпроси и да получава информация от преживели подобни на техните болести. Оказва се, че има моменти, в които пациентите повече могат да си помогнат помежду си. Особено, когато е нужна воля за победата на една или друга болест. Лекарите се ангажират със съответния заболял орган, но съзнанието, чувствата, са обект на взаимопомощ. Сдружението си поставя за цел да помага на хора, попаднали в беда, заболели от тежки болести.

Заинтересовани да дадат най-точния съвет на близки, с диагноза рак, поискаха от Ирина Симитчиева да даде и адресите на лекари, за които знае, че са добри диагностици. Бивша акушерка посъветва да се знае, че е много важно за жена, на която е съобщена тази диагноза, с кого първо ще сподели за болестта. Не е нужно, съветва опитната акушерка, да се доверяваме на някоя съседка, която ще каже, че от тая болест си е отишла еди-коя си. Това би обезверило болната и би намалило до минимум желанието й за борба с рака. Затова, съветва тя, трябва да се подбере внимателно човека. Друг важен съвет е да не се доверява болната на едно лекарско мнение. Необходимо е да има най-малко три лекарски диагнози. Но като най-важна превантивна мярка са профилактичните прегледи. Когато се открие болестта в ранен стадии, много по-големи са шансовете за оцеляване. това посъветваха миналите по пътя на болестта.

Сдружението “Сили имам да се боря” е сдружение от хора, които желаят да помагат на болните от рак. Най-важното за тях е, че имат добри сърца и са готови да подадат ръка на всеки, изпаднал в труден момент. В ръководството на сдружението са Ирина Симитчиева /председател/, Малина Стоилова и Детелина Михайлова. Те се ангажират да отговарят на въпросите във форума и да споделят своя опит, да дават ценни съвети на потърсилите помощ. Сдружението е регионално и обхваща Самоков, Ихтиман, Костенец и Долна баня.

Сдружението за себе си:

СИЛИ ИМАМ ДА СЕ БОРЯ

Сдружение на жени с онкологични заболявания и техните сподвижници “Сили имам да се боря“ имаме удоволствието и честта да се представим на обществеността на гр.Ихтиман.

Част сме от АПОЗ и приятели(Асоциация на пациенти с онкологични заболявания и техните приятели) и Европейската коалиция на пациенти с онкологични заболявания. Дейността ни ще бъде помощ и подкрепа на хора, тръгвайки да борят коварната болест с информация, намиране на лекарства, съдействие намиране специалисти. С помощта на Община Ихтиман и Общинската болница ще участваме активно в Националния антираков план от м.септември. На територията на гр. Ихтиман ще организираме профилактични, скринингови програми за жителите на Общината. Голямата ни цел ще бъде все по-малко хора да заболяват от рак и все повече хора да печелят битката с рака.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ