Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[25.07.2008]

ПРЕСТИЖНИ ОТЛИЧИЯ ЗА ИХТИМАН - ЗЛАТЕН КАЛОЯНОВ ПРЪСТЕН И ЗЛАТЕН ПЕЧАТ

Ихтиман за пореден път се нареди между селищата, които в тези трудни за изкуството времена, не се отказват да развиват творческия потенциал на хората. Утвърдилият се фестивал “Майски дни на изкуствата” създава условия за творчески изяви на всички възрасти. Веднага след приключването на третото издание на фестивала художници, танцьори и певци започнаха подготовката за следващата година.

Изложбата на носии от Ихтиманския край беше посетена от рекорден брой посетители. Радостното за малките художници е, че са поканени да покажат творбите си в Ловеч. Танцовият състав “Слънце” беше гост в Турция, а по-късно и участник на международен фестивал в Минерални бани. Създадоха се нови състави, които бяха много добре посрещнати от публиката.

Този заразителен творчески ентусиазъм даде основание на Националният Конвент на експертите за трети пореден път да отличи Ихтиман като град с активна културна дейност. Председателят на Европейския форум на експертите Р. Златанова връчи на Маргарита Петкова, кмет на община Ихтиман, две престижни награди за активна съвременна културна дейност – Златен Калоянов пръстен и Златен печат, придружени със сертификат.

- Когато сме отличили едно селище за уникална история, култура и древно културно наследство, изтъкна Р. Златанова, ние се опитваме след това всяка година да го отличаваме, ако то успява да развива активна културна дейност през годината. Има селища, които вече са получили своя Златен печат и са доказали, че и след това продължават много ентусиазирано, с много вдъхновение да активизират своята културна дейност.

За съвременна активна културна дейност е наградата за Ихтиман. Тя е по-висока и тази година е една от най-красивите – Златен Калоянов пръстен. Той е копие на пръстена, който е носил Калоян. Безспорно присъждането му е гордост за всяко селище. Чест е за нас да го връчим на кмета на Община Ихтиман г-жа Маргарита Петкова.

При приемането на престижните отличия на Маргарита Петкова беше зададен въпросът какво да очакват като бъдеще в Ихтиман. Тя отговори, че Ихтиман ще бъде един добър европейски град, в който модерното ще продължава да съжителства с историята и с културата. Тя увери, че ще инвестира в най-важното – в хората и в децата. И си пожела да подпечатва наградите на ихтиманските деца със Златния печат. Маргарита Петкова благодари за признанието, което Конвента на експертите оказва на нашата община и сподели, че ще отнесе тези реликви в Историческия музей в Ихтиман, за да могат всички, които поискат да се докоснат до високата морална стойност на наградите, да бъдат стимулирани за нови творчески изяви.

Златният Калоянов пръстен и Златният печат, придружени от сертификатите, вече са изложени в Историческия музей.

Какво представляват наградите?

Златният печат се връчва на уникални със своето минало или настояще селища. Притежават го много европейски и български градове, както и малки селища. Наградата се дава, за да се стимулират активната културна дейност на населените места. С печата се подпечатват представителни документи, кореспонденцията с държавни институции.

Златният Калоянов пръстен се връчва за уникално културно и историческо наследство, за активна съвременна културна дейност. Той е сертифициран от Националния исторически музей и е изработен с 24 каратово злато. Наградата се присъжда от Неправителствените организации “Официално представителство на уникалните селища в Европа“ и “Европейски форум на експертите“. Номинациите се правят от 150 известни български учени и творци с международно признание, които притежават златни отличия за принос към развитието на българската наука и култура и са включени в Ръководните Департаменти, наблюдаващи критериите за Номинация - “Културно наследство“, “Уникални природни дадености“, “Инвестиционен интерес и възможности за развитие“.

НАЦИОНАЛЕН КОНВЕНТ НА ЕКСПЕРТИТЕ е неправителствена институция - Департамент на ЕВРОПЕЙСКИ ФОРУМ НА ЕКСПЕРТИТЕ, която дава официален почетен статут на експерт на изявени личности с висок престиж и обществено признание за приноса им към развитието на българската наука, на българската култура и на българската икономика. Конвентът подкрепя тези ЕКСПЕРТИ, доказали своята висока компетентност в сферата, в която се реализират, в решаването на техните най-важни професионални задачи.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ