Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[05.10.2010]

ВСИЧКИ СМЕ ЕДНАКВИ, ВСИЧКИ СМЕ РАЗЛИЧНИ

В началото на ноември 2009г. НПО „АРГИ” и “Сдружение на жените” – с. Искра стартираха изпълнението на проект „Всички сме еднакви, всички сме различни”, финансиран от ФM на ЕИП, чрез Фонда за подкрепа на НПО в България. Проектните дейности се реализираха в продължение на 12 месеца и обхващат 4 училища от Ихтиман Силистра, Ситово, а именно: ОУ „Св.св. Кирил и Методий” и ”Димчо Дебелянов” в гр. Ихтиман, ОУ „Стефан Караджа” с. Искра, община Ситово и ОУ «Отец Паисий” в гр. Силистра.

Проектът „Всички сме еднакви, всички сме различни” е насочен към ограничаване проявите на дискриминационно поведение по етнически признак и неспазване на човешките права в образователната система. С тази цел 16 преподаватели от включените училища преминаха специализирано обучение за въвеждане на неформално интерактивно обучение «Образователен театър» за преодоляване на предразсъдъците, стереотипите и дискриминацията по етнически признак. Образователният театър е методика, при която се прилагат игрови форми за размяна на статуквото между етническите общности. Така участниците емоционално «влизат в ролята» на другия и започват да виждат и усещат света с «неговите сетива». В рамките на проекта бяха реализирани съвместни занимания между деца от различни етноси, проведоха се «детски партита по толерантност», спортни празници и др. Проведени бяха открити уроци по прилагане на методиката с участието на родители, представители на РИО на МОН. През септември 2010г. В София се състоя двудневна кръгла маса-дискусия с участието на учители, представители на институции от образователната система, НПО и др. Представени бяха добри практики за антидискриминационни подходи в образователната система, комантираха се казуси за решаване на конфликти в мултикултурна среда. Дискусията завърши с разписване на Принципно предложение към общинските отдели за насърчаване на анти-дискриминационно поведение. Целта е да бъдат предложени за използване разработените от проекта интерактивни форми на обучение за спазване на човешките права и недопускане на дискриминационно поведение в училище. В допълнение са предложени и практически стъпки за въвеждане на мерки за възпитаване на анти-дискриминационно поведение в училищата въз основа на положителните практики в България и ЕС.

В резултат реализацията на проектните дейности са обучени преподаватели и членове на НПО от Силистра, Ситово и Ихтиман за прилагане на методиката «Образователен театър», проведени са над 80 урока по права на човека и превенция на дискриминацията , в които участваха повече от 600 деца и 200 родители. В края на проекта четирите училища подписаха «Споразумение за партньорство” , което ще им позволи да продължат съвместните занимания по толерантност между различните етнически общности.

Проектният екип ще търси широка публичност на резултатите и ще изпрати разработените документи и до институции на национално ниво, за да насърчи процеса на десегрегация на училищата.

Ръководител проект

Цветелина Нешкова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ