Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[10.09.2008]

ГИНЬО ГАНЕВ ПОСЕТИ БЕЛИЦА

На 30 август в с. Белица беше проведен традиционният събор, посветен на храмовия празник на черквата “Успение на Света Богородица”. Скъпи гости на събора бяха омбудсманът г-н Гиньо Ганев и кметът на Община Ихтиман г-жа Маргарита Петкова.

В словото си при откриването на празника кметският наместник Симеон Васев благодари на местните родолюбци Стоян Шопов, направил ремонт на покрива и камбанарията на черквата, и на Димитър Чорбанов, по чиято поръка художникът Валентин Ангелов изографиса стенопис над входа й. Хвалебствени слова бяха отправени също така към хората, участвали с доброволен труд за въствановяване на храма и към дарителите на курбана.

Гиньо Ганев отбеляза пред събралото се множество, че с този събор една малка Белица днес се връща към голямата традиция от времето на най-славните дни на това селище. Няма по-голяма ценност от общуването с хората – каза той. - Хубаво е, че това общуване създава едно чувство, че тука сме една общност и тази общност има едно друго име – обществено единение. Толкова хубаво е, че сме тук в чисто човешко усещане за взаимопомощ и солидарност. Радостно е, че тук в Белица са се намерили добри хора, които да започнат възстановяването на църквата. Смятам, че тази църква има както своето минало, така и своето бъдеще.

По време на събора беше организирано събрание на жители на селото, на което беше решено да се създаде граждански инициативен комитет за възраждане на село Белица. Един от инициаторите беше Гиньо Ганев, които обеща своята подкрепа. Целта на комитета е да се предаде планов и организиран характер и да се положат по-системни усилия за спиране на обезлюдяването и възраждането на Белица. Идеята беше одобрена от и гостите на събора.

С много музика, хора и веселба празникът продължи до късно в топлия августовски ден.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ