Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[17.09.2008]

ПРОЕКТ “ЦЕНТРАЛИЗИРАНО ТОПЛОСНАБДЯВАНЕ НА ОБЕКТИ ОТ ГРАД ИХТИМАН”

На 16 септември в Ихтиман се проведе среща с БКЕ Бългериън Каринтиън Енерджи ООД - фирмата, спечелила проекта за топлофикацията на Ихтиман, на която проф. Богдан Угърчински, д-р Илко Йоцев и Георги Рогачев представиха икономическите и екологичните предимства на биоцентралата. Споменаха, че това ще бъде най-модерната централа в България, по-добра от централата в Банско. Този сезон ще бъде изградено 7,2 км трасе и ще бъдат включени 26 абоната. Опитът показва, че така се започва в другите страни, с отоплението на обществени сгради. Основното гориво ще бъдат дървени отпадъци, които са местен ресурс. Ще бъдат сключени договори с фирми, които ще снабдяват централата със суровина. Екологичните предимства на централата са безспорни. Тя отговаря на всички екологични изисквания за модерна централа. Отоплението ще бъде два пъти по-изгодно от отоплението на нафта. Предвидено е резервно захранване на газ и ко-генерация за производство на ел. енергия, соларен източник за допълнително захранване на топлоцентралата.

Изграждането на топлоцентралата и топлопреносната мрежа е изцяло финансирана от частно дружество БЕК, размерът е около 3200 хил.лв. Срокът на откупуване на инвестицията е седем години. Община Ихтиман не участва с финансови средства. През първия етап топлоцентралата ще работи с мощност 3,3 мега вата, като предвиденият пусков срок е 15 ноември 2008 г. Техническите възможности позволяват през 2009 г. и 2010 г. мощността да нарасне на 6,7 мега вата и да бъдат включени всички желаещи абонати. Процедурата по включването на допълнителни абонати ще се извършва от БЕК.

Основните въпроси на гражданите бяха как могат да се включат, колко ще струва, кога може да стане това, къде могат да задават въпросите си. В момента се изгражда офиса на БКЕ Бългериън Каринтиън Енерджи ООД в Ихтиман, ще бъде издаван и бюлетин. Там ще се получава актуална информация. Абонати могат да бъдат включени след предварителни проучвания. Целта е в следващите години да се натовари капацитетът на централата и всеки желаещ да стане абонат.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ