Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[22.09.2017]

ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА И ОТКРИВАНЕ НА БЮСТ-ПАМЕТНИК НА В. ЛЕВСКИ

22 септември - денят, в който през далечната 1908 г. е обявена новата, независима европейска държава – България. Денят, който увенчава националните усилия за свободна и независима България.

Днес на този ден ние сме горди да почетем един велик българин, който се e борил за тази независимост още от 19 век - Васил Левски!

Той е роден през 1837 година в Карлово. Левски е една от най- светлите личности в българската история! Превърнал се в икона за всеки един от нас, заслужил единствен най-скъпото от един народ – неговата безкрайна любов!

Нашият съгражданин Генадий Ихтимански е един от съратниците на Левски. Те решили да свалят расата и да се борят за освобождението на своя народ. Двамата се записали и участвали в Първа българска легия. Участвали във втора българска легия. Генадий се връща след това към монашеството и става игумен на Шияковския и Драгалевския манастир. В тези манастири той криел Апостола. Заедно са създавали вътрешно-революционни организации. С помощта на двамата, вътрешно-революционна организация се създала Софийско и в Самоков. По спомени на Кръсто Церовски, Станоя Балабанов, Атанаска Стойкова Терзийска, Васил Левски е посещавал града ни.

Апостолът отдава 12 години от живота си в борба за свободата на българския народ. Доказва, че загубвайки живота си, печели цял един народ.

Има ли по- достоен? Има ли пример по-вдъхновяващ? Има ли цел по-висока от делото на този достоен Българин? Затова в този ден на независимостта, ние изказваме своята почит към този велик българин с откриването на бюст-паметник. Защото без тази негова борба и без борбата на редица други революционери нямаше да я има независима България.

Десетки граждани днес се събраха на Централния площад в Ихтиман. След встъпителните думи на директора на Историческия музей в града г-жа В. Минева, кметът на Община Ихтиман г-н Калоян Илиев поздрави събралите се родолюбиви българи с днешния празник и откри бюст-паметник на Васил Левски. "Колкото и да говорим, каквото и да кажем за Апостола, винаги ще бъде недостатъчно, но нека никога не забравяме паметното му послание - "Всичко зависи от нашите дружни усилия и срещу тях не може да противостои и най-голямата стихия" - каза той в речта си и припомни: "На 18 юли т.г. се навършиха 180 години от рождението на Васил Левски. Изключително съм щастлив, че днес, в деня на българската независимост, тук в нашия град ще открием бюст-паметник на този велик българин." Кметът поднесе своите благодарности към г-н Борис Сариков, автор на бронзовия бюст, г-н Емил Божилов за активното съдействие, г-н Георги Терзийски от фирма "Билдинг 58" и създадения инициативен комитет, с чиято помощ се осъществи този проект.

Празникът продължи с тържествен водосвет от отец Виталий и концертна програма с участието на Танцов ансамбъл „Слънце” и Градски духов оркестър.

Честит празник на всички!

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ