Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[15.08.2017]

УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО - НАЙ-СВЕТЛИЯТ ЛЕТЕН ХРИСТИЯНСКИ ПРАЗНИК

Днес е Голяма Богородица - денят, в който християнската църква почита Света Богородица, като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.Това е един от 12-те християнски празници, чествани и от православни, и от католици.Празнуват всички, които носят името Мария, Мариана и техните производни, както и Богдана и Богдан, Божан, Божидар.

С камбанен звън започна храмовият празник в черквата „Успение Богородично” в Ихтиман. Кметът на община Ихтиман г-н Калоян Илиев със семейството си и зам.-кметовете г-жа Даниела Митева и инж. Тони Кацаров наред с миряните, дошли в ранния час, също запалиха свещ. Тук се стекоха стотици вярващи, за да присъстват на Божествената Света литургия и водосвета за здраве, отслужени от Архиерейския наместник ставрофорен иконом Йосиф Серев и протойерей Виталий Велков.

„Няма съвременна българска дума, която съвършено да съответства на църковнославянската „успение”. Успението е звеното, което свързва Христовото възкресение с всеобщото възкресение в последния ден. Успението е противоположно на смъртта, чуждо на безпросветния сън, несъвместимо с тлението, по-извисено дори от упокоението. То не е просто разделяне на душата от телесната й обвивка, а залог за онова вечно, благодатно и нетленно съединение на душа и тяло, което представлява пълнотата на човешкото същество, за което човекът е създаден и което наричаме безсмъртие. Успение и възкресение не са отделни, а взаимодопълващи се понятия.”

"Уважаеми съграждани,

скъпи приятели и именици,

Приемете моите най-сърдечни поздрави по случай светлия християнски празник и празник на град Ихтиман - "Успение на пресвета Богородица".

Бъдете горди със своя град - град с история, богата култура и традиции, и все така устремени към неговото по-добро бъдеще!

Убеден съм, че ще продължим заедно да работим за града ни, защото всички носим отговорността за бъдещето му.

Нека емоцията на днешния празник ни зарежда с здраве, мъдрост и вяра, сила и воля, дух и единство за утвърждаване на авторитета и просперитета на нашия град. С единствената мисъл - за доброто и достойното му бъдеще!

Пожелавам Ви крепко здраве, много радост, успехи и Света Богородица да пази и закриля нас и нашият град!

Честит празник!"

Калоян Илиев,

кмет на Община Ихтиман

Още информация вижте тук

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ