Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[31.03.2017]

35 ГОДИНИ ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ,,ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ” ГР. ИХТИМАН

Днес Основно училище ,,Димчо Дебелянов” гр. Ихтиман отбеляза 35-годишнина от създаване на учебното заведение. Официални гости бяха г-н Николай Начев, председател на Общински съвет – Ихтиман, инж. Тони Кацаров, зам.-кмет на Община Ихтиман, г-жа Валентина Петрова, главен експерт „Образование и здравеопазване” в Община Ихтиман. Тук бе и г-жа Мария Янкова, наградена през 2012 г. за изключителен принос в развитието на образованието в Община Ихтиман, учител по математика и бивш директор на ОУ „Димчо Дебелянов” и СОУ „Христо Ботев”.

Преди празничната програма, слово произнесе директорът на училището г-жа Румяна Геринска: „Уважаеми гости, Всяка година, с идването на пролетта, последният ден на месец март е празник за нашето училище. И днес, за тридесет и пети път ние сме се събрали, за да отдадем признателността и уважението си към поета Димчо Дебелянов, чието име носи училището ни. Димчо Дебелянов – роден в град Копривщица; учи в Пловдив; по-късно коректор в печатници и издания; чиновник в Метеорологична станция; стенограф в Народното събрание; редактор на хумористични вестници и списания; доброволец на фронта. В Копривщица, в двора на старата църква, обградена в люлякови храсти седи една каменна майка. Подпряла глава на ръката си - жест, колкото български, толкова и жест на всички майки по света, тя още не е изгубила надежда, че някъде откъм южните фронтове ще се завърне нейния син. Но той не идва – той падна пронизан от вражески куршум на 02.10.1916 г., на бойното поле край Демир Хисар. Дебелянов загива ненавършил тридесет години, неиздал нито една книга, оставил ни само стихове, които по-късно приятелите му ще съберат и издадат. Тези не много на брой лирични откровения винаги ще разкриват пред нас като роман един живот, наситен с нравствена чистота и нежност.И винаги,с настъпване на пролетта,непринудено,у всекиго от нас зазвучава Дебеляновия стих: ,, Помниш ли,помниш ли тихия двор,тихия дом с белоцветните вишни?”.

Уважаеми гости, колеги, скъпи ученици, Искам да споделя с Вас и факта, че нашето училище достойно представя себе си и град Ихтиман на всички национални чествания в град Копривщица, посветени на живота и творчеството на Дебелянов. Участвахме в тържествата за 125-годишнината от рождението на поета, а преди няколко дни група ученици присъстваха на среща на училища в България, носещи името на Димчо Дебелянов,организирана по повод 130 години от рождението му. Гордост за нас е, че моменти от краткия си живот Димчо Дебелянов прекарва в нашия град, с приятелите си – поета Гьончо Белев и Иванка Дерменджийска. Нека и занапред достойно носим неговото име!

Честит празник!”

Педагогическият колектив и възпитаниците на училище ,,Димчо Дебелянов” бяха подготвили изключително разнообразна литературно-музикална програма. Със стихове, песни, танци се представиха от най-малките до най-големите ученици. Два мажоретни състава демонстрираха своите умения. Аплодисментите на присъстващите показаха ясно, че тук наистина има талантливи деца. Пожелаваме на всички да продължават да работят и да се учат със същия устрем.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ