Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[12.03.2009]

ПАРТНЬОРСТВОТО МЕЖДУ ГРАЖДАНИТЕ И ОБЩИНАТА - ГАРАНЦИЯ ЗА ПРОЗРАЧНОСТ И ОТЧЕТНОСТ

Община Ихтиман е включена в проект на Фондация ЖАР по Оперативна програма „Административен капацитет” с наименование „Партньорство между гражданите и общината – гаранция за прозрачност и отчетност. Основната цел на проекта е да бъдат проучени добри практики, които ще послужат като препоръки и модели за действие на общинските администрации за подобряване на вътрешната организация на работа при предоставяне на услуги. Те ще допринесат към културата на споделяне на опит между партньорите, която е основен принцип на проекта.

В проекта са включени четири общини от страната. Това са Ихтиман, Монтана, Струмяни и Белене. В общините се проведе анкета, с която се анализира настоящата ситуация при предлагането на техническите услуги от страна на гражданите и от гледната точка на служителите на общините.

Резултатите от анкетите сред гражданите в Община Ихтиман показват, че те искат да се съкратят сроковете на предоставяните услуги; отчитат, че са получили точни инструкции при подаването на документите, но държат да имат достъп до информацията по интернет и да се опрости процеса. Техните препоръки са за създаване на електронен регистър на жалбите и сигналите.

В заседателната зала на общината се проведе фокус група със служителите от Дирекция ”Архитектура и строителство”. Служителите накратко бяха запознати с анализа от анкетите, отнасящи се до техническите услуги за гражданите. Беше проведена дискусия, с цел да се оформят гледищата върху възникналите проблеми. Дискутираха се възможностите на проекта, за да се повиши качеството на предлаганите услуги. Бяха раздадени анкети, в които служителите да отразят своето становище за подобряване удовлетвореността на гражданите от получаваните услуги. С резултатите от анкетите ще бъде запознато ръководството на общината. Разисква се и темата за предстоящата кръгла маса.

Служителите предложиха да се качат в сайта на общината заявленията за извършваните технически услуги, като се даде възможност на гражданите да проверяват извършена ли е услугата по електронен път. Да не се приемат заявления, непопълнени според изискванията, и които нямат пълен набор документи, изискващи съответната услуга. Да се осигури пропусквателен режим за граждани в приемното време на Дирекцията, с цел създаване на по-добри условия за работа на служителите.

Предстои издаването на брошури за подобряване на техническите услуги в общината.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ