Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[27.03.2009]

КАНДИДАТСТВАНЕ ПО ПЪРВА ПРОЦЕДУРА НА ПМС 44

В Постановлението на Министерски съвет (ПМС) № 44 от 19 февруари, обнародвано в Държавен вестник бр.16 от 27.02.2009 г. са определени условията и реда за изплащане на компенсации на работници и служители, за които е установено непълно работно време, в икономическите сектори “Индустрия” и “Услуги”.

Компенсациите се изплащат на работниците и служителите, когато продължителността на установеното непълно работно време е половината от законоустановената продължителност на работното време за периода. Тя е до 120 лв. за един работник или служител на месец, като конкретният размер се изчислява пропорционално на действително отработеното време през месеца. Заетите лицата имат право на компенсация еднократно в рамките на една календарна година и за срок не повече от 3 последователни месеца.

Представителите на дирекция “Бюро по труда” осъществиха посещения на работодатели за разясняване на изискванията по процедурите и критериите за оценка и класиране.

Срокът за приемане на декларации от работодатели по обявената първа процедура на ПМС 44/19.02.2009 г. беше 18.03.2009 г.

Писмените декларации на работниците и служителите с приложените от работодателите документи се разгледаха от Съвета за сътрудничество към дирекция “Бюро по труда“ – гр. Ихтиман на 20.03.2009 г. Съветът разгледа подадените документи по реда на постъпването им ги оцени по скала от 5 критерия, както следва: процент на изменение на стойността на продажбите и на финансовите резултати за последното тримесечие; вида на основната дейност; процент на работниците и служителите, за които е установено непълно работно време; наличие на санкции или глоби на работодателя по Кодекса на труда и по Закона за насърчаване на заетостта през последните 6 месеца.

Комисията по заетостта към областния съвет за развитие извършва общото класиране на оценените от Съвета за сътрудничество документи в рамките на разпределените финансови средства. Компенсациите се изплащат въз основа на информация за фактически отработеното време от всяко лице по информация на работодателя.

Подробна информация може да се получи на интернет страницата на Агенцията по заетостта – www.az.government.bg, в рубриката “Нормативна уредба”, подрубрика “Закони”, където е поместено ПМС №44.

Д »БТ» - гр.Ихтиман

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ