Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[02.11.2016]

ВЕСЕЛКА ГЪЛЪБОВА - ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ИХТИМАН

След решение на Общински съвет – Ихтиман на основание чл. 21, ал.1, т. 22 от ЗМСМА и чл. 29 т. 2 от Наредбата за символиката на град Ихтиман със званието „Почетен гражданин на град Ихтиман” бе удостоена г-жа Веселка Борисова Гълъбова за особени заслуги за опазване и популяризиране на културното и историческо наследство на община Ихтиман.

На 1 ноември 2016 г. председателят на Общински съвет – Ихтиман г-н Николай Начев на сцената на читалище „Слънце” прочете решението на Общински съвет, а кметът на Община Ихтиман г-н Калоян Илиев връчи на г-жа Гълъбова Удостоверение № 14 и знакът на града.

Г-жа Веселка Борисова Гълъбова е родена в град Ихтиман на 12.04.1937 г., завършила средното си образование в града, а висшето със специалност „История” в СУ „Св. Климент Охридски”. Любовта й към миналото се превръща в нейна професия, на която тя остава вярна и всеотдайна десетилетия наред. Става директор на Исторически музей гр. Ихтиман през 1967 г. Има особени заслуги за изучаването, опазването и популяризирането на културно-историческото наследство в общината.

През 2007 г. издава книгата „История на Ихтиман” том І, а през 2014 г. излезе и том ІІ. По такъв достоен начин тя допринася за това нашият град да се нареди между онези градове с най-пълно професионално написана своя история.

Многобройни са и етнографските изложби, чрез които показва богатството на ихтиманската народна традиция. Интересът й към писането на яйца е голям.През 1993 г. се пенсионира, но продължава да бъде сътрудник на музея. Биографията й е включена в енциклопедията „Бележити български жени”, а сътвореното от нея е достойно за поклон.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ