Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[26.05.2009]

ИНТЕРВЮ С МАРГАРИТА ПЕТКОВА, КМЕТ НА ОБЩИНА ИХТИМАН

Маргарита Петкова, кмет на Ихтиман

Станахте домакин на кампанията на младите в БСП „Презареждане”, защо я подкрепяте?

Презареждането е много силно послание. За мен смисълът му е, че политиката и управлението не са затворени системи за избрани. Хареса ми това, че в рамките на националното турне Презареждане, БСП показва новите си лица. Това са експерти, които идват от цялата страна, от местната власт, от бизнеса, от неправителствения сектор. Млади и подготвени хора, които можете да срещнете във всеки град. Такива хора рушат мита за жълтите павета, за това, че провинцията е задният двор на София. Вярвам, че те ще направят голямата политика много по-регионална. Отборът на Презареждане е представител на едно поколение, което се реализира в годините на прехода. Ние, защото и аз съм от това поколение, се научихме да разчитаме на себе си, за да оцеляваме.

Как като кмет оценявате предизборната кампания? Какви са шансовете на БСП?

Кметската длъжност ме кара да гледам на политиката от малко по-различен ъгъл. Моята работа се отразява върху живота на всички жители и аз преценявам голямата политика по това как тя работи с местната власт. Ще ви кажа директно, че шансовете на БСП са добри. В община Ихтиман направихме много благодарение на правителството Станишев.

Ние, кметовете, сме буферът между хората и управлението. Те съдят за голямата политика по състоянието на пътищата, дупките, качеството на образованието, здравната помощ, нивото на битовата престъпност, бюрокрацията. И искат от политиката конкретни неща. Времето на противопоставянето отмина. Деляхме се на сини и червени, деляхме се на демократи и комунисти. Сега се делим на такива, които могат да работят за хората и които могат само да говорят. Смятам, че голяма част от хората в БСП, включително от местната власт, са в отбора на тези, които отговорно работят за общината си. Затова оценявам шансовете ни като добри. Вярвам, че хората престанаха да вярват на месии, измислени герои и медийни звезди. Призовавам ги да съдят по делата.

Добре, какво конкретно направи правителството във вашата община?

Конкретните проекти, финансирани от правителството на Сергей Станишев, не са малко. По програма „Красива България” се извърши цялостен ремонт на сградата на социалния патронаж на стойност 112 227 лв. По същата програма реконструирахме уличното озеленяване от пл. „Съединение” до ул. „Шипка”, възстановихме детски и спортни площадки. По проект от СИФ изградихме водопровод в с. Белица на стойност 152 153 лв. Със средства по програма САПАРД ремонтирахме ул. „Йордан Цонев”. Голямо удовлетворение за нас е откриването на дневен център за деца с увреждания в сградата на ЦДГ „Радост”, ремонтът и изграждането на физкултурен салон в СОУ „Христо Ботев”, както и включването на училището към централното топлоснабдяване.

Изглежда, че въпреки кризата, община Ихтиман се справя успешно?

На територията на общината има инвестции и мисля, че това е ключовото, за да се справим с кризата. Гордеем се с изградената фотоволтаична електроцентрала край с. Пауново. Инвестицията за 4 000 000 евро е на „Енерджи инвест ЕАД”. Открихме я през ноември миналата година. Обект Соларен парк „Пауново” е с мощност 1 MWр. Соларното съоръжение е най-голямото по рода си не само у нас, но в цяла Югоизточна Европа. През февруари въведохме в експлоатация най-новата централизирана топлофикационна система в България. Преди няколко години общината инициира проучване за енергийното обезпечаване на сградите с остарели системи. Решихме да реализираме новата система за отопление на училища, детски градини, болницата и читалището. Системата гарантира опазване на околната среда и предоставя комфортни условия на потребителите на топлинна енергия. Партньор на общината стана българо-австрийската фирма „БКЕ Бългериен Каринтиън Енерджи” ООД, която реализира топлофикационната система.

В Ихтиман тече фестивалът „Майски дни на изкуствата”? Какви събития са предвидени до края му?

Фестивалът се провежда за четвърта година и се утвърди като културното събитие на годината в общината. Тази година открихме дните на 8 май с концерт на църковния хор, на 15 май в Историческия музей в града ни гостуваше изложба на писани яйца от Велинград. Проведохме среща с поетите Романьола Мирославова и Евтим Евтимов. Фестивалът ще завърши на 29 май с културно-информационна програма и концерт „Гласувай за Европа”. Организирали сме посещение на представителството на Европейската комисия в България. Мисля, че фестивалът изпълнява основната си цел да дава тласък на културните прояви в общината.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ