Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[21.05.2016]

65 ГОДИНИ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ В ИХТИМАН

През 50-те години на ХХ век се заражда идеята за създаване на музей в гр. Ихтиман. Комисията за наука, изкуство и култура излиза с Апел към всички граждани да се включат в инициативата за издирване на старинни ценни вещи, документи, стари ръкописи, занаятчийски изделия и др., които да „предоставят даром”, за да се положат основите на културен център, съхраняващ историята и бита на района. Със събраните материали през 1952 г. в къщата на изтъкнатия писател Гьончо Белев е открита първата експозиция, отразяваща етнографското богатство на Ихтиманския край. През 1970 г. музеят е преместен в новата сграда на читалището в специално построеното за тази цел крило. Тогава е открита и третата експозиция, отразяваща близкото минало. На първия етаж на музея е експонирана етнографска изложба. Новата база на музея дава възможност да се разгърнат много разнообразни инициативи и дейности.

Отбелязването на 65-тата годишнина от създаването на културната институция премина в празнична обстановка. Поздравителни адреси и подаръци от гостите, дошли от цялата страна и от Украинското посолство в България, бяха приети от директора на музея г-жа Велина Минева. Специална програма бяха подготвили педагози и възпитаници от ОДЗ „Здравец” гр . Ихтиман, които заслужиха бурните аплодисменти на публиката. Разбира се, имаше и торта, както заслужава един такъв юбилей. Г-н Георги Илиев и г-жа Даниела Митева, зам.-кметове на Община Ихтиман прерязаха и лентата на открития културно-информационен център. От името на кмета на Община Ихтиман г-н Калоян Илиев бяха връчени цветя и поздравителен адрес по случай двойния празник на Историческия музей. "Изключително ми е приятно да поздравя Вас и вашия екип най-сърдечно със 65-тата годишнина от създаването на Исторически музей в Ихтиман - се казва в него.

Всички вие, които с много амбиция, последователност и творческо дръзновение издирвате, изучавате съхранявате и популяризирате богатото културно-историческо наследство на Ихтиман, всъщност правите най-важното – съхранявате паметта и българските традиции за сегашните и бъдещи поколения. Вашата дейност изгражда онзи здрав мост между минало, настояще и бъдеще, който служи за единението на хората, развитието на духовността и културата.

Пожелаваме ви здраве, дълголетие, професионални и творчески успехи!".

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ