Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[24.05.2016]

ПРАЗНУВАМЕ 24 МАЙ - ДЕН НА ПРОСВЕТАТА И КУЛТУРАТА

Кметът на Община Ихтиман г-н Калоян Илиев гостува на СОУ „Христо Ботев” в града – училището, което в навечерието на 24 май, деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, получи приза на областния управител за „Най-добре работещо училище от Софийска област за 2015-2016 учебна година”.

След отбелязване на празника във всички училища в града, чиито официални гости бяха зам.-кметовете на Община Ихтиман, учители, ученици и представители на културни институции се включиха в тържественото шествие, наблюдавано от стотици граждани и гости на Ихтиман. На Централния площад се проведе церемония по награждаване на изявени просветни и читалищни дейци.

В обръщението си г-н Калоян Илиев, кмет на Община Ихтиман каза:

„Уважаеми съграждани, скъпи учители и ученици, културни и читалищни деятели, творци на изкуството,

За мен е чест да ви поздравя с най-българския празник 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празникът на светите братя Кирил и Методий, празникът на буквите, на просветата и културата е специална дата и личен празник за всички нас.

От спомена за първата научена буквичка до книгата, когато за пръв път ни е развълнувала, всеки българин където и да се намира, пази спомена за жизнерадостната атмосфера на този светъл майски ден…

24 май е символ на достойнство, на традиция и на духовност. Достойнство, защото на този ден честваме азбуката, даваща ни самочувствие, образованост и културна независимост. Традиция, защото това е най-дълго празнуваният празник в нашата история. Духовност, защото е празник на културата и науката, на хората градящи устоите на нацията…

Пожелавам на всички здраве, успехи и вяра!

Честит празник!”

Събитието продължи с поздрав, подготвен от Мажоретен състав при СОУ „Христо Ботев” и програма на Танцов ансамбъл „Слънце” при Народно читалище „Слънце 1879” – Ихтиман, удостоено преди дни с приза на областния управител г-жа Росица Иванова „Читалище с най-богата културна програма и активна дейност през 2016 г.”.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ