Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[09.05.2016]

71-ВА ГОДИШНИНА ОТ ПОБЕДАТА НАД ФАШИЗМА И КРАЯ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

На 9-ти май, Народ и Армия за 71-ви път ще се поклонят пред паметта на хилядите знайни и незнайни герои, които изпълниха достойно своя отечествен дълг.

Някога легендарната Шипка накара света да втренчи смаян поглед върху себеотрицанието на българи и руси, чрез което дойде освобождението на България от турско иго.

После името на река Драва в Унгарската пуста се превърна в парола на безсмъртие на участниците в нея.

Вече 71-ви път разтваряме страниците на военната история, за да си припомним за героичните дела, извършени от българските бойци и командири в непосредствен контакт с червеноармейските бойци. Ще можем ли да си представим Отечествената война на младата ни армия без най-светлата страница Дравската епопея? С подвизите си хиляди знайни и незнайни герои изпълниха своя отечествен дълг, чувство и готовност да помогнат за освобождението на югославския и унгарския народ. И този макар и скромен принос в Отечествената война за ветераните е национална чест, за която скъпо и прескъпо е платено с живота на много хора.

Дравската епопея продължава около месец от 6 март до 14 април 1945 година. В тези боеве се сражават на живот и смърт 3-та Балканска и 11-та пехотна дивизии, от Първа Българска армия, в която е участието и на бойците и командири от Ихтиманската община. В тези боеве бяха разгромени три немски дивизии и пленени над 7 000 войници и офицери. Дните на Дравската епопея скрепи бойната дружба между българските и съветските воини, които рамо до рамо, сърце до сърце громяха врага, водени от една и съща цел - победа над фашизма. Участниците в боевете бяха млади в разцвета на своята младост – от набори 1905 до 1923 година. Живите ветерани са малобройни, но спомените са живи за всеки от участниците. Те няма да ги напуснат до края на живота им, а техните близки и потомците им ще ги помнят докато са живи и ще ги предават от поколение на поколение.

Но независимо от това, нека днес в навечерието на 71-годишнината да си спомним за загиналите млади българи за България през войната 44 - 45 години и да изкажем благодарност на живите участници и техните потомци за тяхната изключителна самоотверженост, смелост и патриотизъм при воденето на битките и пожелаем да не се повтарят тези ужасни дни на битки, а да пазим мира и спокойствието на народа ни в рамките на Европа и Европейския съюз.

Инж. Ц. Кючукова,

Председател на Съюза на ветераните от войните

Община Ихтиман

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ