Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[09.05.2016]

СВЕТИ ГЕОРГИ ДА ПОМОЛИМ, С НАС ПО ПЪТЯ ДА ВЪРВИ

Гергьовден e един от най-големите народни празници, който бележи началото на лятото и новата стопанска година. Чества се винаги на 6 май, в деня на християнския светец Георги, който в народните представи е покровител на овчарите и стадата, а от III век и на войската. В този ден отбелязваме и Денят храбростта и празника на българската армия.

Народът вярва, че свети Георги отключва небето и земята, пуска дъжда и росата, затова от него зависи плодородието на земята. Ако имаш благословията на този светец, животът ти ще е богат, отрупан с плод и берекет. Според традицията на празника се прави курбан– за да са здрави хората, а поляните да изобилстват от трева за паша на животните.

Тези ритуали се спазват в по-малките градове и селата, защото връзката на хората със земята е по-силна, има домакинства, които сами си отглеждат животните, а празникът не е само повод да се седне на трапезата, а отдаване на почит, благодарене за това, което имаме и събиране на цялото семейство, съседите и приятелите. На много места, в които има църкви и параклиси, носещи името на светеца, се прави тържествено празнично угощение, на което се канят всички жители и гости.

Административното ръководство на Община Ихтиман отправи покана към всички да отпразнуваме шести май пред параклис „Свети Георги” над града. Бе осигурен и автобус пред храма „Успение Богородично” в Ихтиман за желаещите да присъстват. Народна музика посрещаше множеството от хора, дошли тук в празничния ден. Отслужен бе водосвет за здраве и благополучие от енорийски свещеник протойерей Виталий Велков. Поздравления по случай празника отправи кметът на Община Ихтиман г-н Калоян Илиев: "Честит имен ден на всички празнуващи днес! Нека да е живо и здраво името Ви и вие покрай него. Нека Св. Георги да Ви вдъхва смелост, храброст и увереност във всяко ваше начинание!". Зам.-кметът г-н Георги Илиев получи най-много цветя и добри пожелания – той празнува имен ден и петдесетгодишнина. Специално благодарствено писмо му бе връчено от председателя на Общински пенсионерски съюз г-жа Дана Янинска.

Приготвеният курбан за здраве, побран в пет казана, стигна за близо 250 порции, раздадени на присъстващите.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ