Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[21.04.2016]

ФЕСТИВАЛ ЗА СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО В ИХТИМАН

Само на 23 април (събота) ихтиманската публика ще има възможността да се превърне от пасивен зрител в съавтор и съучастник на неповторима артистична интервенция в рамките на пътуващата интердисциплинарна платформа за съвременно изкуство Мобилни Студиа.

Mобилните студиа представляват пътуваща платформа за изкуство, която ще посети три града – Радомир (16 април), Самоков (20 април) и Ихтиман (23 април) – и ще използва временно тяхната градската среда за артистични интеревенции. Тя среща местната публика с постоянната програма от професионални артисти, презентиращи съвременни изпълнителски и визуални изкуства.

Дава се и възможност на местни таланти, включително от ромски произход, да представят своето творчество на съгражданите си. Мобилни Студиа са временна ексклузивна артистична платформа, на която ще се качат артисти като:

Венелин Шурелов – съвременен български артист, създател на множество интерактивни инсталации и пърформанси. Фокусът на неговата работа е декодирането на езика на съвременните митове и кодирането им в нови същества, в пресечна точка между човек и технологии. Човешкото и нечовешкото, като суб-продукт на социалната, политическа, икономическа и културна ситуация. Проектът, с който Венелин ще участва в Мобилни Студиа, е:

"Ротор"- автоматизирана перформативна система. Инсталация с електромотори и реактивна аудио-визуална система. Фигурата е тяло на жеста, частично затворен от функцията, частично освободен от фикцията.

Петко Дурмана – един от пионерите в медийните изкуства в България. Той е един от първите български художници, работещи в областта Нет Арт (интернет изкуство). Характерно за творчеството му е съчетаването на изкуство и технологии, както и интерпретацията на теми от днешния ден и проектирането им в бъдещето. Проектите, с които Петко ще участва в Мобилни Студиа, са: "Той гледа строго от портрета на стената"- интерактивна инсталация. "Червено и Черно"- инсталация

Ива Свещарова и Вили Прагер – артисти, работещи в областта на съвременния театър, танц и пърформанс. Те са съоснователи на Номадска танцова академия и фестивала за съвременен танц и пърформанс "Антистатик". Автори са на редица представления участвали на множество еврпоейски фестивали като: Tanz Tage-Berlin; ExPlore-Bucharest; Off Europe-Leipzig; Kondenz-Belgrade;Platforma-Zagreb; Tanz Nacht-Berlin; Варненско лято и др.

Проектът, с който Ива Свещарова и Вили Прагер ще участват в Мобилни студиа, е: "Танц симулация" – Кратки представления за един зрител на Ива Свещарова и Вили Прагер в сътрудничество с композитора Емилиян Гацов–Елби. Използвайки метода на реформулиране и трансформиране на една медия в друга Свещарова и Прагер разработват 6 кратки пърформанса върху едни от най-значимите съвременни танцови творби на хореографите Сузане Линке (Германия), Ксавие льо Роа (Франция), Мег Стюард (САЩ), Пина Бауш (Германия), Галина Борисова (България) и Вим Вандекейбус (Белгия).

Кратки моменти от техните представления са превърнати в текстови материал съчетан с оригинална звукова и визуална среда, допълвани с пърформативни ситуации, които предлагат нов прочит на избраните творби. Форматът представление за един зрител въвежда публиката в една интимна среда, в която всичко е създадено специално за самия него.

На сцената ще се качат и експериментаторите актьори-музиканти от проекта б.и.т. TV Пламен Петков, Красимир Митов и Деян Цвятков и Даниел Пеев-Дънди. Всички те са актьори от класа на проф. Стефан Данаилов и в момента правят едни от най-любопитните музикални експерименти със силно ангажирани социални текстове.

MIRY – Мирян Костадинов изпълнителят от Х фактор, който демонстрира своята различна визия и отношение към музиката още с първото си изпълнение. Роденият в Севлиево музикант ще представи пред публиката на Радомир, Ихтиман и Самоков своя авторска музика, както и някои световни хитове в негова интерпретация.

Заедно с тях съвременни ихтимански музиканти, танцьори и изпълнители ще представят своето изкуство в нов контекст и различна гледна точка.

Не пропускайте, станете част от събитието, което временно ще промени и разнообрази облика на град Ихтиман, както и вашето лично ежедневие. Започва в 11:00 часа и ще завърши в 22:00 часа.

Проектът "Мобилни студиа-пътуваща интердисциплинарна платформа за съвременни изпълнителски и визуални изкуства" е създаден с финансовата подкрепа нa ПРОГРАМА BG08 "Културно наследство и съвременни изкуства" по ФМ на ЕИП 2009 – 2014 г. Изпълняван от Фондация "Асоциация Информбюро".

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ