Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[02.06.2009]

ЛЕКУВАНЕ С РИСУВАНЕ

През есента на 2008 г. Община Ихтиман посрещна японския посланик Цунехару Такеда, неговата съпруга, г-жа Светла Попова и г-н Румен Сербезов. Те разгледаха изложените в Градската галерия картини.

Г-н Сербезов, който е управител на Токуда болница, хареса детските рисунки на художественото ателие към ДЦДУ ”А. Лафчийска” и спонтанно дойде идеята от него и от г-жа Маргарита Петкова, кмет на Община Ихтиман, нашите деца да рисуват в Детското отделение на Болница Токуда. Целта е да се разнообрази престоя на болните деца в отделението с приятна обстановка и топло детско творчество.

В детския кът има нарисувани игри със специални магнитни бои, а в коридорите - много, много рисунки на цветя и калинки, които като в сюжет на детска приказка играят футбол, рисуват, скачат с парашути, лекуват болни, ходят на концерти…. Идеите за рисунките идват от самите болни деца, които участват и с рисуване. Георги от Разград мечтае да кара мотор, а Иван от Стара Загора е „металист”…. И се роди картината „Концертът на „Металика”.

Смисълът на всичко това е в думите, които казват майките на тръгване от отделението, че свързват престоя в болницата не с боледуването, а с рисуването. Смисълът е в доверието, което едно дете дава като дар на друго здраво дете, когато си подаде ръката, за да му бъде оцветена с четка и да направи отпечатък с неговото име на стената. Защото предишния път, когато е подало ръката на възрастен, са му сложили абокат. Смисълът е дори в това, че децата си познават стаите по нарисуваното около тях: ”Аз живея до калинката, която простира”.

Всичко това нямаше да се случи без гостоприемството на персонала на болницата, където всички са много добри и храната е много вкусна, г-н Сербезов купува най-хубавите и безвредни за децата бои и материали. Без добронамереността на директорите на училищата, които освобождават художниците от занятия, да не пропуснем родителите, които оценяват благородната идея на своите наследници – да направят болните деца по-щастливи. И най-вече благодарение на грижите на г-жа Маргарита Петкова това да се случи по най-безопасния за децата ни начин – да пътуват, да не се разболеят, да не са гладни, да са в сигурни ръце….

Защото в наше време все по-трудно се срещат деца, които да могат да дават…., без първо да попитат какво ще получат!

Дневен център за деца с увреждания „Антония Лафчийска”

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ