Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[05.06.2009]

ПРИЗИВ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЕК БАРОЗУ ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ

В следващите няколко дни светът ще стане свидетел на едно от най-изключителните събития в демократичната политика. То ще засегне пряко 375 милиона души от повече от двайсет различни държави. И ще се състои точно тук, в Европа, на прага на дома ви.

Става дума за предстоящите избори за Европейски парламент — най-мащабната проява на транснационална демокрация в света. Вашият глас е от значение, защото изборът, който ще направите, ще определи посоката на развитие на Европейския съюз през следващите пет години.

Всъщност, този път вашият глас може да се окаже по-важен от всякога.

Причините за това са две. Първо, защото светът преминава през най-сериозната си икономическа криза от 30-те години на XX век насам. От жизненоважно значение са решителните и координирани действия в целия ЕС, ако искаме да сведем до минимум загубата на работни места и да възстановим икономиките си така, че да се възползваме от областите на растеж в бъдеще. А това може да бъде постигнато само с подкрепата на европейските граждани.

Втората причина, поради която вашият глас е толкова важен, е че Европейският парламент скоро ще се превърне в още по-влиятелен участник в управлението на Европа — ако, както силно се надявам, Договорът от Лисабон бъде ратифициран и влезе в сила през следващите месеци.

Това е от голямо значение, тъй като с развитието на нашите общества Европейският съюз също се развива. В началото целта на ЕС бе да поощрява мира и по-високия стандарт на живот. Успехите, които постигна, надминаха всички очаквания. ЕС не само помири някогашни врагове, но и се погрижи зоната на мир, стабилност и благоденствие да стигне до всяко кътче на континента посредством процеса на разширяване.

Тази цел все още е водеща за същността на ЕС. Но днес ние сме изправени пред нови предизвикателства, които не признават национални граници. Финансовата криза, измененията в климата, енергийната несигурност, международният тероризъм и пандемиите са само част от примерите. Въпреки че днес много хора приемат мира за даденост, за нациите в Европа наистина няма алтернатива освен да продължават да работят заедно, в партньорство с институциите на ЕС.

Европейската комисия ще продължи да играе своята роля, като поема политическата инициатива и издига необходимите предложения, за да предостави конкретни резултати на гражданите. Комисията винаги се е стремяла да поддържа Европа силна, отворена и справедлива, като отстранява бариерите между европейците с помощта на вътрешния пазар и защитата на европейските интереси в условията на глобализация. По време на моя мандат Комисията започна да играе водеща роля по два въпроса, които имат решаващо значение за бъдещето: изменението на климата и енергетиката.

Комисията също така продължи непоколебимо да защитава нуждата от намаляване на социалната цена на днешната криза. Ето защо например, само за периода 2009—2010 г., ускорихме отпускането на 16,7 млрд. EUR от Европейския социален фонд. Тази мярка наистина ще помогне на много хора да запазят работните си места или да се върнат на работа възможно най-скоро. Поради същата причина преразгледахме из основи Европейския фонд за приспособяване към глобализацията, за да го превърнем в по-ефикасен инструмент за преодоляването на кризата. Това ни мотивира и да поведем световните усилия за справяне с кризата, например с помощта на Г-20, както и да се борим срещу появата на протекционизъм, който би довел до унищожаване на работни места в Европа.

Но, в крайна сметка, Европейският парламент е този, който заедно с националните правителства, включително вашето, кове законите и пред който се отчита Европейската комисия.

През последните пет години работих с Европейския парламент почти всеки ден. Гарантирам за отговорността и компетентността на неговите членове, както и за качеството на работата им. Всъщност, ролята на Европейския парламент става все по-значима и предстои тепърва да расте в бъдеще.

Изберете членове на парламента, които отразяват вашите виждания за това как да се справим с предизвикателствата, пред които сме изправени, защото дейността на Европа ще засяга вас и вашето всекидневие.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ