Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[09.06.2009]

СИЛАТА НА РОДОВАТА КРЪВ

С тази тема Лилия и Даниела спечелиха Областния кръг по български език и литература

Лилия Шопова и Даниела Милкина от 8 а клас на СОУ”Хр. Ботев” – Ихтиман се класираха първи на олимпиадата по български език и литература на Областния кръг, след като спечелиха Общинския.

Даниела писа за „Потомка” на Елисавета Багряна, което беше съчинение-разсъждение върху ценностите на живота според героинята. И сега помня желанието на героинята да полети като волния вятър, да избира сама своя път, без да е зависима от другите хора, хареса ми това, че тя се гордее с родовата кръв, която се предава през вековете в нейните вени и й донася силата от прабабата. Допада ми, че героинята дори да остане на пътя сама ще продължи напред. Бих искала да приличам на нея, да притежавам силата й, да не се спирам пред изпитанията в живота си. В свободното си време обичам да пиша есета, да чета исторически книги и да се занимавам с народни танци – каза Даниела.

Лилия писа за „Дервишово семе” от Николай Хайтов. Бях по-подготвена, защото темата ми се отдаваше, харесвам повече разказите, по-лесни са ми за разсъждения. В разказите намирам нещо интересно, обичам да разсъждавам, питам се, ако беше станало по друг начин как ли щеше да изглежда съдбата на героя. Като цяло разказът много ми допадна. Според мен не е справедливо да карат момиче и момче да се оженят, без да има любов помежду им, без дори да се познават. Героите са съвсем невръстни и все още не са готови да създадат семейство.

Според мен не може семейство без любов. Харесвам неща, които идват от самия човек, а не насила. Н. Хайтов е добър автор, най-много харесвам разказите му.

След всяко произведение, което вземем в училище, обичам да пиша есе или съчинения-разсъждение върху него.

Госпожа Лазова много ни подготви, даде ни много добър старт, за да се решим да отидем на олимпиадата, защото се чувствахме сигурни в нашите знания. На втория кръг темата беше само една и то върху стихотворението „Потомка” на Багряна.

Лилия Шопова и Даниела Милкина

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ