Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[22.01.2016]

ИНТЕРВЮ С КМЕТА НА ИХТИМАН

Калоян Илиев: Ихтиман изпитва недостиг на работна ръка. Очакваме държавата да ни помогне в справянето с битовата престъпност, не крие надеждите си кметът на града

Калоян Илиев e роден на 8 октомври 1980 г. в град Ихтиман. Семеен, баща на две деца. Избран е за кмет на общината на 30.10.2011 г. Преди това е бил общински съветник (2007-2011). Член e на управителния съвет на ФК „Ботев-1937“ – гр. Ихтиман. През 1994-1995 г. е учил в „Anderson High School“ Southgate, USA. Владее отлично английски език. Магистър по маркетинг и икономика от Бургаския свободен университет.

- Г-н Илиев, в началото на първия ви мандат като кмет на Ихтиман казахте, че искате градът да стане пример за добро управление с видими резултати за общините от София област. Четири години по-късно вашите съграждани ви преизбраха. Дали това означава, че сте реализирали намеренията си?

- Вероятно, да. Щом като ми гласуваха доверие за втори път. Надявам се и сега да не ги разочаровам.

- През изминалите четири години Община Ихтиман бе една от най-активните в София област при усвояването на евросредства. Ще продължи ли тази тенденция и през новия ви мандат?

- Надявам се. Сега обаче сме ограничени да кандидатстваме само по проекти от Фонд "Земеделие", но въпреки това съм оптимист. За мен, като кмет, е важно в общината да влизат колкото се може повече инвестиции. А европрограмите са един от най-сигурните начини за това.

- Много ваши колеги от други населени места в страната акцентират върху инфраструктурата. С какво ново в тази област ще може да се похвали и вашата община?

- Един от основните ни проекти за следващите година-две е рехабилитацията на пътя от село Живково, през село Венковец до разклона на шосето Ихтиман-Самоков.

Освен това сме готови да участваме в дългоотлагания основен ремонт на пътя Вакарел-Ихтиман, който ще бъде извършен тази година от Агенция "Пътна инфраструктура".

Сред по-малките проекти бих посочил преасфалтирането на една от главните пътни артерии в града ни, както и микропроект, свързан с озеленяване на един от кварталите. По програмата за трансгранично сътрудничество ще бъдат построени няколко игрища за минифутбол, а по друг проект очакваме да се сдобием с два високопроходими автомобила за нуждите на нашите общински предприятия.

- Мнозина твърдят, че сметището на Ихтиман е един от най-големите екологични замърсители в района. Как предвиждате да се справите с този проблем?

- Действително сметището на града ни създава големи неприятности. За съжаление през годините предишните управляващите са неглижирали или отлагали решаването на този проблем. Сега обаче мога да се похваля, че благодарение на съвместните усилия на екипа, с който работя, успяхме за много кратък срок да изготвим проект за неговата рекултивация. Стойността му е за близо 2,6 млн.лв., като предвиждаме на първо време да извозваме боклука до сметището в Самоков.

- През последните години в ромската махала на града ви често се стигаше до масови побоища между отделни фамилии. Зачестиха и сигналите за домови кражби. Как смятате да решите тези проблеми?

- За съжаление това не е нещо, което може да бъде оправено с магическа пръчка. Тук са необходими съвместните усилия на всички - на обществото, на държавата, на местните власти, а и на самите хора от този етнос. Поддържаме отлични контакти с местното полицейско управление и смятам, че ако бъде увеличена щатната им бройка, битовата престъпност ще се ограничи. Но затова ни е необходима помощта и разбирането на държавата. За щастие виждам известно раздвижване по този въпрос и се надявам в най-кратки срокове нашите искания да бъдат удовлетворени.

- Напоследък зачестиха случаите на незаконен дърводобив. Имате ли стратегия как може да пресечете тази тенденция?

- Разбира се. Това е другото предложение, което смятаме да отправим към изпълнителната власт. Не зная дали знаете, но горите заемат огромна част от нашето землище, а ние разполагаме с твърде ограничен състав за тяхното опазване - едва 18 души. Имайте предвид, че те нямат право да бъдат въоръжени, а когато заловят нарушители, те бързо след това се пускат на свобода. Причината е законова - оказва се, че ако те заловят с по-малко от 5 кубика крадени дърва, никой няма право да те задържи.

- Погледнато отстрани Ихтиман съвсем не е някакво западнало българско градче. Как успявате да осигурите толкова инвестиции?

- С много работа и желание от мен и екипа, който ръководя. През изминалия мандат съсредоточихме усилия върху осигуряването на колкото се може повече работни места за хората в общината. И смятам, че до голяма степен успяхме да се справим. Достатъчно е само да споменем за двата крупни инвеститори, които вложиха милиони в икономиката на града ни. Сега обаче нещо друго ме безпокои - оказва се, че за някои производства вече нямаме достатъчно квалифицирана работна ръка. Ето например заводът за шиене на автомобилни тапицерии за BMW и Mini Cooper има капацитет за още 1000 души работници, но няма откъде да ги намерим.

http://www.kmeta.bg/intervu/kaloqn-iliev-ihtiman-izpitva-nedostig-na-rabotna-r%D0%B0ka-64225.html

Още информация вижте тук

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ