Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[06.01.2016]

НА ЙОРДАНОВДЕН В ИХТИМАН

Йордановден е един от най-големите православни празници. Отбелязва се на 6 януари. На Богоявление стотици смелчаци се хвърлят в ледените води, за да се преборят за Светия кръст. Според вярванията, който хване кръста, ще бъде здрав през цялата година. Ако пък кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав.

Мнозина бяха престрашилите се, които се потопиха в студените води на яз. „Сухи дол”, след като отец Йосиф хвърли във водата Светия кръст днес малко след 11 часа. Събитието, организирано от Община Ихтиман, се провежда за втора поредна година на това място, но бе рекордна по брой участници и по присъстващи. На ритуала присъстваха д-р Петър Беков, народен представител, г-н Николай Николов, заместник областен управител, кметът на община Ихтиман г-н Калоян Илиев, заместник-кметовете г-н Георги Илиев и инж. Тони Кацаров.

Кръшни български хора под съпровод на Духов оркестър, поканен специално за празника, се извиха. В мъжкото изпитание победител излезе 35-годишният Драгомир Таков от София, а наградата от 100 лв., която традиционно се дава от кмета, той дари за черквата „Успение Богородично” в Ихтиман.

След ритуала на открито, отец Виталий поръси за здраве със светена вода и в сградата на Община Ихтиман.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ