Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[18.11.2015]

ПРИЕТ Е ПРОЕКТЪТ ЗА ОБЛАСТНА ЗДРАВНА КАРТА

Приет е проектът за здравна карта на Софийска област. Това стана на днешното заседание на Комисията, определена да работи по изготвянето на документа. Срещата беше открита от Областния управител г-жа Росица Иванова, която поздрави участниците за бързата и ползотворна работа и изрази надежда Областната здравна карта да спомогне за осигуряването на по-качествено здравеопазване на жителите в региона.

Срещата продължи с доклад на д-р Александър Златанов, който представи проекта за Областна здравна карта. По данните, изнесени от д-р Златанов, стана ясно, че в Софийска област има достатъчен брой общопрактикуващи лекари. Въпреки това има населени места, определени по здравна карта за център на практика, в които няма регистрирано лечебно заведение. Там населението се обслужва за няколко часа от лекар регистриран в близко населено място. Недостатъчни са и лекарите специалисти по дентална медицина.

Основен проблем при специализираната извънболнична медицинска помощ е концентрацията й в големите общински центрове от областта, което затруднява достъпа на пациентите. Липсват и специалисти по хематология, инфекциозни болести, онкология, алергология, детска неврология, детска ендокринология, детска нефрология, детска психиатрия, посочва докладът.

Д-р Златанов представи и състоянието на спешната помощ. Приоритетите за бъдещо развитие на сектора са да се работи за свързаност между информационните системи на ЦСМП и лечебните заведения в реално време, между лекарите от спешна помощ и дежурните лекари в болниците, да се създаде възможност за масово въвеждане и използване на телемедицината в спешната помощ. Предвижда се разширяване и обновяване на Спешното отделение на УМБАЛ „Св.Анна” АД - гр. София, което включва и изграждането на хеликоптерна площадка. Освен досегашните 13 филиала на ЦСМП, се предвижда и разкриването на още – в Божурище, Вакарел, Средногорието, к.к. Боровец и един за Ихтиман – Костенец - Самоков. По думите на д-р Златанов, те ще позволят по-бързото обслужване на населението и пътникопотока.

Директорът на РЗИ-София област допълни, че във връзка с текущите реформи, и взимайки предвид тенденцията на застаряване на лекарския персонал и нарастващия кадрови дефицит, в бъдеще би могло да се обсъди сдружаване на болници от региона чрез създаването на структура, подобна на консорциум на база УМБАЛ „Св. Анна” София, работещите в която специалисти да имат възможност да повишават квалификацията си в УМБАЛ „Св. Анна”. Идея е и използването на външни консултации от специалисти в страната и чужбина, допълни д-р Златанов. Това ще даде възможност пациентът да получи комплексен пакет обслужване чрез достъп до апаратура, високо специализирани дейности и водещи експерти, което ще повиши качеството на предлаганите услуги. Златанов изтъкна, че подобен подход може да се приложи и при болниците за дългосрочни грижи и продължително лечение.

Докладът се позовава на анализ на здравния и демографски статус на населението в Софийска област, особеностите на географската, инфраструктурната и комуникативна характеристика на региона. Анализирано е и състоянието и функционирането на здравната мрежа в момента и доколко броят и видовете лечебни заведения отговарят на реалните здравни потребности на населението в областта.

17 ноември 2015 г. http://www.sofoblast.government.bg/

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ