Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[12.10.2015]

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ РОСИЦА ИВАНОВА

Уважаеми госпожи и господа Кметове на общините от Софийска област,

Уважаеми госпожи и господа общински съветници,

Уважаеми госпожи и господа – служители от общинските администрации в областта,

На 18 юни 1998 г. в Благоевград е проведено третото общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България. Водени от желанието да се създаде нова традиция в историята на българските общини, която да свързва миналото, настоящето и бъдещето на местното самоуправление в България, делегатите на събранието вземат решение за Ден на българската община да бъде определена датата 12 октомври, тъй като в Държавен вестник от 12 октомври 1882 г. е публикуван първия Закон за общините и градското управление, който регламентира устройството и дейността на местните органи на държавната власт в Княжество България. Българската община играе важна роля през различните исторически периоди от развитието на държавата.

Сърдечно ви поздравявам с Денят на българската община, който отбелязваме за седемнадесети път тази година на 12 октомври.

Празникът е повод да ви пожелая здраве, неизчерпаема енергия и воля, и много професионални и лични успехи.

Българската община е в постоянен процес на приемственост и развитие. В местното ни самоуправление водещо началото си още в древната история на нашата държава, поколения наред са вграждали по нещо от себе си през годините в каузата на местната демокрация. Стъпвайки здраво на добрите резултати от труда на вашите предшественици, главна задача на органите на местната власт – общински съвет и кметовете е да ги обогатят и завоюват своите собствени победи и успехи.

В навечерието на изборите за нови кметове и общински съветници, на 25 октомври 2015 г., на всички действащи и бъдещи народни избранници в 22-те общини от Софийска област, пожелавам да пазите и развивате единодействието на двата изборни органа на общината – общински съвет и кмет, в името на общата цел – ефективно развитие на вашата общината.

Да си общински служител, кмет или общински съветник означава да не забравяте, че подобряването условията за живот и благоустрояването на общините ни е вашето основно призвание, смисълът на дейността ви като местни и изборни представители. Вашата огромна отговорност – да оправдаете очакванията на съгражданите си за по-добър, по-достоен и подреден живот.

Стремете се към непрекъснато повишаване на качеството на живот и благоденствието на вашите съграждани, което е смисълът и съдържанието на цялостната ви дейност. Разширявайте услугите за гражданите и подобрявайте тяхното качество, защото в близостта и неразривната връзка с гражданите се корени силата на местното самоуправление.

Всичко това е всекидневната ви отговорност, която убедена съм носите с чест!

Уверявам ви, че и занапред може да разчитате на подкрепата и доверието на Областната администрация на Софийска област за повишаване на управленския капацитет, компетентността и авторитета на общинската администрация и общинските съветници във вашите общини.

Вярвам, че ще продължите да работите за утвърждаване ценностите на местната демокрация, за превръщането на общините от Софийска област в равностоен партньор и конкурент на европейските. Това е залогът за устойчивото и европейско развитие на българските общини от който се нуждае обществото ни, защото силната местна демокрация прави силна България в обединена Европа.

Честит празник!

РОСИЦА ИВАНОВА

Областен управител на Софийска област

12 октомври 2015 г.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ