Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[22.06.2015]

„НАДИГРАЙ МЕ!” ЗАКРИ СВОЯ ШЕСТИ СЕЗОН С ГРАНДИОЗЕН СПЕКТАКЪЛ

Надпреварата започна точно в 20 часа на площада пред храм-паметника “Свети Александър Невски” в София и бе излъчена пряко по БНТ 2 и БНТ Свят. Финалът на „Надиграй ме“ се проведе със съдействието на Столичната община под патронажа на кмета на София – Йорданка Фандъкова. В състезанието участваха седем непрофесионални танцови състава, които спечелиха надиграванията в Самоков, Ихтиман, Габрово, Правец, Дупница, Ботевград и Берковица. Участниците са на възраст над 18 години. В неделното надиграване на 21 юни града ни представи Танцов ансамбъл „Слънце” с ръководител Анелия Нейкова.

Общо 200 танцьори от различни краища на страната и 50 музиканти се събраха, за да изиграят последното за сезона неделно хоро. Във финала на фолклорното шоу участваха и гост-изпълнители, а музикантите от Оркестъра за народна музика на БНР и Софийския духов оркестър осигуриха музикалния съпровод на хората. Седем града, 21 непрофесионални състава от цялата страна, една цел – възраждане на неделните хора на открито. Жителите на села и градове от цяла България излязоха на площада, за да си припомнят емоцията на танца под открито небе. В продължение на осем седмици отборите се състезаваха в три кръга: с хоро от региона, хоро по избор на журито и ръченица. Журито се състоеше от трима души: носителят на световен Оскар за фолклор Димитър Манов, хореографът и педагог по български народни танци Антоанета Асенова и представител на общината, в която се провежда състезанието.

Журито в София, чийто трети член този път бе актьорът Тончо Токмакчиев, даде оценки на участниците само в първия кръг на състезанието. Във втория кръг зрителите оцениха танцьорите. До финалния трети кръг стигнаха трима финалисти, от които Танцов ансамбъл „Слънце”, които играха ръченица. Финалната дума в имаха пак зрителите, подкрепяйки фаворитите си със смс. Техният вот класира първите три отбора - Ихтиман зае второто място след Берковица, а на трето място се класираха „Фолк фитнес“ от Дупница.

Шестият сезон на предаването завърши с неделно хоро, на което ръка за ръка се хванаха участниците в надпреварата и гостите на събитието.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ