Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[23.04.2015]

КОНЦЕРТ - 180 ГОДИНИ ХРАМ „УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО”

Концерт, посветен на 180-годишнината от построяването на храма „Успение Богородично” в Ихтиман, бе първата проява, свързана с този юбилей. Събитието започна с беседа, изнесена от ставрофорен иконом архиерейския наместник на Ихтиманска духовна околия Йосиф Серев: „Знае се, че днешният ни храм е създаден и осветен през 1835 г., според запазен надпис над западната врата… Главни инициатори за съграждането са били дядо Ласко и Спас – като настоятели и големи дарители за храма. За продължителното и скъпо за онова време строене са взели участие всички християни от града и околията… Не може да не споменем и помощта на Станоя Балабанов …”

Смесен камерен хор с диригент Борис Кацаров изнесе пред публиката в Малкия салон на читалище „Слънце” своя програма в две части и отново ни зарадва с богат репертоар. В първата част бяха включени литургични хорови творби като „Слава тебе, Господи”, „Богородице”, „Святий Боже”, „Тебе поем”и др. Във втората чухме художествени песни – от класически произведения на Верди и Моцарт, през обработки с народни мотиви до песни, свързани с пролетта. На рояла акомпанира младият пианист Калин Душков, който вече пета година се изявява на ихтиманска сцена.

На музикалното събитие присъстваха г-н Калоян Илиев, кмет на Община Ихтиман и г-н Георги Илиев, зам.-кмет, които изказаха своето възхищение от състоялото се събитие, г-н Николай Балабанов, директор „Организация на културни дейности”, г-н Владимир Вандов, читалищен секретар, граждани и гости. Те поднесоха своите цветя и пожелания за здраве и успехи.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ