Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[08.04.2015]

ПОЖАРНА ОПАСНОСТ В ЦЪРКВИ И ХРАМОВЕ СВЪРЗАНА С ЧЕСТВАНЕТО НА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ И МЕРКИ ЗА НЕДОПУСКАНЕ НА ПОЖАРИ

Предстоят честванията на църковния празник „Възкресение Христово” (Великден). Те са свързани с масовото събиране на хора в църкви, манастири, параклиси и други подобни обекти, в които се провеждат церемонии във връзка с празника. Комбинацията от много хора, тесни пространства и огън е взривоопасна. Тя обаче е неизбежна по Великден, когато хиляди вярващи със свещ в ръка се събират в храмовете.

Какво трябва да знаем при посещението на църковните обекти:

- паленето на свещите да става на обезопасени и определени за това места;

- при влизането в църквата или манастира да се запознаем с наличните изходи и възможностите за най-бърза евакуация при необходимост;

- при евентуално възникване на пожар да не се създава паника, а по най-бързия начин да се напусне сградата, като за целта се използват всички изходи равномерно;

Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – град. Ихтиман призовава за внимателно боравене със запалените свещи при посещение в църковните храмове и при пренасянето им по домовете. Всяка запалена свещ крие опасност, особено за хората с по-дълги или обемни коси, които лесно могат да пламнат. Ако обаче всеки пази най-близко стоящите до него хора, вероятността да пламне нечия дреха или коса е минимална. Запалените свещи, които се пренасят след църковните церемонии, създават сериозни предпоставки за възникване на пожари. Оставени без надзор върху горими предмети може да предизвикат пожар. Опасност за запалване се крие и при пренасянето им в автомобилите. След прибирането си в домовете, не оставяйте свещите да горят без надзор, дори ако сте в съседна стая. Пламъкът лесно се прехвърля по горимите предмети, а последиците до които може да доведе един пожар са изключително сериозни. Не допускайте децата да си играят със свещите, а боравенето с тях да става само с родителски контрол.

Напомняме, че гражданите също са отговорни, както за своята, така и за безопасността на околните. Не забравяйте и най-важното – каквото и да се случи, не се поддавайте на паника. При инцидент по най-бързия начин сигнализирайте на тел. 112!

Надежда Найденова,

мл. експерт РСПБЗН Ихтиман

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ