Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[03.04.2015]

ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В СЪЗДАВАНЕТО НА МУЗЕЙНА ЕКСПОЗИЦИЯ НА ОБРАЗОВАНИЕТО!

Пенсионерите от клуб „Младост - 2” подеха инициатива да се създаде музейна експозиция, посветена на образованието в Ихтиман. Малката сграда, която се намира в двора на черквата „Успение Богородично” е била построена с помощта на местното население и на църквата. Там се е помещавало първото светско училище в града, открито през 1862 г. от даскал Цветко Панев. В една от стаите през 1879 г. е било настанено и първото читалище, наречено „Свестяване”, което разполагало с малко книги, няколко вестника и списания.

На 2 април работна група от учители пенсионери, подкрепени от местната власт, обсъдиха план, подготвен от Дана Янинска, за подготовка и осъществяване на тази похвална инициатива. За да се постигне целта й, обаче, е нужна подкрепа и от обществеността. Призоваваме гражданите, които имат материали, свързани с миналото на образованието да ги предоставят за включване в експозицията. Всички дарители ще бъдат вписани в специална книга при предаването на предмети и документи в Исторически музей – Ихтиман. Надяваме се, че тази благородна идея ще бъде приета присърце от жителите на общината!

За запитвания и подробности можете да се обръщате към избраната работна комисия с председател Георги Илиев, зам.-кмет на Община Ихтиман и членове: Велина Минева - директор на Исторически музей, Валентина Петрова - главен експерт "Образование и здравеопазване" в Община Ихтиман, Зина Фетфаджиева, Славка Тодинова, Йорданка Кьосева, Николай Манански, Елка Белишка и Юлия Атанасова. Ако проявявате интерес и искате да се включите в доброволчески инициативи, посетете Историческия музей (ул."Цар Освободител" № 96) или община Ихтиман (ул."Цар Освободител" № 123).

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ