Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[21.01.2015]

ДЕНЯТ НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ

През 1951 г. датата 21 януари е обявена за Ден на родилната помощ. В миналото обредността на т. нар. "Бабинден" е била подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ (помагали) на родилките.

Празникът, посветен на родилната помощ, акушерките, родилките и здравето на децата се отбеляза по традиция в Многопрофилна болница за активно лечение – Ихтиман. Кметът на Община Ихтиман г-н Калоян Илиев присъства на тържеството в двора на болницата пред параклиса "Св. Димитър". Той поздрави събралите се пред параклиса лекари, акушерки, медицински сестри и здравни работници, като пожела на АГ-отделението да има най-много работа през годината! Д-р Ив. Георгиева, управител на медицинското заведение, също отправи своите добри пожелания. След като отец Виталий поръси с осветена вода за здраве, се състоя и ритуално „измиване на ръцете” от станалите наскоро майки Габриела и Виолета.

През миналата година са се родили 138 бебета, като само през декември са били 19! До сега, от началото на годината са проплакали шест бебенца, като първото е било момиченце. В Акушеро-гинекологично отделение, чийто завеждащ е д-р Василев, за здравето и живота на майки и дечица се грижат трима лекари, пет акушерки и четири санитарки. Да им е честит празника!

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ