Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[06.01.2015]

ПРАЗНИК Е!

На 6 януари отбелязваме един от най-големите християнски празници – Богоявление. Името Йордан е едно от най-популярните мъжки имена в България. Може би затова и Йордановден е един от най-почитаните и уважавани празници в българския народен календар.

Според християнската религия този ден е посветен на Кръщението на Исус Христос в река Йордан и е един от най-тържествените църковни празници. Смята се още за ден на светлината и просвещението. Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет. След ритуално кръщаване, свещеникът хвърля кръста във водата. Най-смелите мъжете скачат в ледената вода, за да спасят Светия кръст. Този, който пръв стигне до него и го извади ще бъде здрав и щастлив през цялата година. Вярва се, че ако кръстът замръзне, годината ще е плодородна, а народът – здрав.

За поредна година ритуалът по изваждане на кръст се извърши в Ихтиман. На яз. „Сухи дол” в близост до града се наложи разбиване на леда, за да могат смелчаците да се преборят за първенството. От седмината, до кръста във водата се добра Веселин Георгиев Георгиев, на 28 години, от Ихтиман. Кметът на общината г-н Калоян Илиев поздрави победителя. Ихтиманци продължиха празника с пожелания за крепко здраве и вяра, която да ни дава упование. Гост-музиканти се погрижиха за доброто настроение на множеството хора, дошли тук в студения ден за ритуала.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ