Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[16.10.2009]

ПУБЛИЧНО ОБСЪЖДАНЕ НА ПРОЕКТ ЗА ЦЕНТРАЛНИЯ ПАЗАР В ИХТИМАН

На 20 октомври 2009 г. от 14 ч. в малкия салон на читалище „Слънце” ще се проведе публично обсъждане на проект за централния пазар в Ихтиман.

ПОКРИТ ПАЗАР С МАГАЗИНИ

Сергиите са разположени на два реда, между които се намират продавачите, а от външната страна се осъществява движението и обслужването на клиентите. Перпендикулярно на сергиите са разположени магазини, и се оформя двойна симетрична поредица от магазини и сергии. Магазините са с плосък покрив , а цялото пешеходно движение пред тях и над сергиите е покрито със засводен, пропускащ светлината покрив от поликарбонатно стъкло.

В зоната на покрития пазар се предвиждат 32 сергии и 14 магазина с по-малки търговски площи /по 18 кв.м/ и 4 по-големи – по 32 кв.м. Във всеки магазин са осигурени чисто търговски площи, по едно складово помещение и санитарен възел. Отделните складови помещения се зареждат със самостоятелен вход. В двата противоположни края на пазара са предвидени малки кафенета.

ЗАКРИТ ПАЗАР

Пазарът представлява еднопространствено помещение , в което са разместени в четири реда общо 16 сергии. Предвидени са три складови помещения, които могат да се използват за съхраняване на месо, риба и млечни произведения. Зареждането на складовете е от търговското пространство на залата, а може да се реши и директно, чрез външно захранване. От задната страна на затворения пазар са предвидени самостоятелни обществени тоалетни, както и санитарни възли за инвалиди.

Основната търговска зона е със засводено плътно покритие, раздвижено на нива.

МАГАЗИНИ

На целия терен, освен магазините, разположени в зоната на покрития пазар, се предвиждат още две самостоятелни групи от магазини с различни квадратури, имат по едно помещение за продажба и по един склад със санитарен възел. Те са решени с овални форми в план и се изпълняват също с олекотени метални конструкции и плоски покриви.

РЕСТОРАНТ

На свободното пространство между културния дом, сградата на ГС и сладкарницата се предвижда ресторант с галерия на второ ниво. Ресторантът е самостоятелен обект, с метална носеща конструкция и характерна скулптурна архитектура – овални обеми ,на различни височини.

ДРУГИ АРХИТЕКТУРНИ ЕЛЕМЕНТИ

Предвидени са: чешми за питейна вода в двата края на пазара; кашпи за цветя, разпределени така, че да оформят определени кътове в незастроените пространства или да насочват пешеходното движение.

Идеята на проектното предложение за оформяне на пространството на централния пазар е да се създаде единен функционален и архитектурен комплекс, които да осигурява високо качество на обслужването.

СТРОИТЕЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ И МАТЕРИАЛИ

Всички подобекти се предвижда да се изграждат от лека, метална носеща конструкция, алуминиева дограма за врати и прозорци и с обработка на фасадните стени от сандвич панели – гипсокартон, топлоизолация, комбинации от еталбонд и плочи от изкуствен камък. Засводените части на покривната конструкция на пазара се изпълняват от оцветено поликарбонатно стъкло.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ