Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[20.11.2014]

„МАМО, ТАТКО НЕ ПУШЕТЕ, ЗДРАВЕТО МИ ЗАПАЗЕТЕ!”

По традиция Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. През последните години много проучвания доказват, че у непушачи, изложени на пасивно тютюнопушене се установяват заболявания, свойствени за пушачите. Това е от особено значение в детска възраст, тъй като за разлика от възрастните при децата, които растат в семейства на пушачи рискът за възникване на заболявания и нарушения във физическото и психическото развитие е от два до четири пъти по-висок.

По повод 20 ноември – Международен ден без тютюнопушене и предвид тревожния факт, че 57 % от българските деца са изложени на пасивно тютюнопушене в дома си (по данни на „Проучване на здравния риск при деца от предучилищна възраст, изложени на пасивно пушене” в България, от НЦОЗА, 2012 г.) тема за организиране на кампании на местно ниво е: „Мамо, татко не пушете, здравето ми запазете!”. Медицинските специалисти от училищата в община Ихтиман Светла Захова, Виолета Тепавичарова и Теменужка Ачкаканова организираха състезания по народна топка. Ученици от пети и шести клас от учебните заведения участваха в инициативата, като вложиха много емоции в надпреварата за победа. Подкрепяха ги техните учители по физическо възпитание и спорт. Първото място в градските състезания зае ОУ „Димчо Дебелянов”, на второ са малките спортисти от СОУ „Христо Ботев”, на третото – ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Раздадени бяха листовки, съдържащи здравна информация, които децата отнесоха у дома. Наградите - топки, шахове и ракети за федербал, също бяха осигурени от Община Ихтиман.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ