Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[01.11.2014]

ДЕНЯТ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ БЕ ОТБЕЛЯЗАН С КОНЦЕРТ

Тържественият концерт, посветен на 1 ноември, в големия салон на читалище „Слънце - 1879” бе открит с националния ни химн с акапелно изпълнение на Валя Кацарова.

На празничната сцена с приветствено слово г-н Калоян Илиев, кмет на Община Ихтиман се обърна към многобройната публика в залата:

„Уважаеми съграждани!

Днес се изправяме за пореден път пред една славна дата, свързана с българското възраждане - 1 ноември, Ден на народните будители.

Дата, избрана да покажем нашето преклонение пред големите българи, запазили през столетията националната ни гордост и памет, и съхранили вярата ни. Да се преклоним пред огромното им желание за свобода, собствен език и право на държава, готовност за борба и саможертва.

Наистина плеядата български будители започва с Паисий Хилендарски и неговата „История славянобългарска”. Преминава през будните умове на заможни българи, създали училища за българските деца и църкви - за духовността и вярата.

В редиците на будителите се нареждат и десетки борци за освобождение, сред които блести и образът на националната светиня Васил Левски. Тук са светлите ликове на народните ни писатели и творци, оставили писмен или рисуван знак за националната ни памет.

Изправени днес на тази дата пред будителите на българския народ, ние търсим прехода между минало и настояще. Образованието винаги е било в центъра на ценностната система на нашия народ и българите винаги сме се прекланяли пред него. И днес, когато времената бързо се менят, на преден план излизат хората, които ни учат, на които ще разчитаме да ни обединят с голямото европейско семейство, да ни мотивират да преодолеем духовния и икономически застой.

Дори сега, от дистанцията на изминалите векове, още по убедително звучат думите на Васил Друмев: „Един народ, който има съзнание, култура, писменост и наука, непременно ще има светла и трайна бъднина”.

Нека днес да благодарим на всички знайни и незнайни, минали и настоящи будители, за идеята, която са ни завещали и за делото, което провеждат за да имаме едно по-добро бъдеще - лично и общонародно!

Честит празник!”

Жителите на общината честват и своите съвременни будители - учители, читалищни дейци и общественици, които с много любов, самоотверженост и човешки добродетели, отдават душа и сърце в служба на обществото. По традиция на този светъл празник кметът на общината връчи грамоти на изтъкнати представители на просветното и читалищно дело.

Почетни грамоти за високи постижения получиха:

1. Зоя Вакарелска - старши учител, СОУ „Христо Ботев”

2. Гергана Динчева - старши учител, СОУ „Христо Ботев”

3. Маруся Караджова - старши учител, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”

4. Янка Бойчева - старши учител, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”

5. Цветанка Зашева - старши учител, ОУ „Христо Смирненски” с.Вакарел

6. Стоилка Геринска - старши учител, ОДЗ „Здравец”

7. Валентина Кюпелийска - старши учител, ОДЗ „Гьончо Белев”

8. Роза Димитрова - старши учител, ЦДГ „Радост”

9. Анна Коларова - учител, ОУ „Димчо Дебелянов”

10. Надежда Реулкова- учител, ПГ „Васил Левски”

11. Даниела Гълъбова - старши учител, ЦДГ „Слънчеви лъчи” с. Вакарел

12. Емилия Атанасова - главен библиотекар, Народно читалище „Слънце” гр. Ихтиман.

13. Даниела Сестримска, Народно читалище „Слънце” гр. Ихтиман

14. Георги Джорев, Народно читалище „Пробуда” с. Черньово

15. Вокална група за автентичен фолклор, Народно читалище „Просвета” с. Живково

16. Група за автентичен фолклор, Народно читалище „Д-р Спас Дупаринов” с .Веринско

17. Снежанка Манчева, Народно читалище „Заря” с .Вакарел.

18. Иван Саров, - Народно читалище „Светлина” с. Стамболово

19. Василка Радева, дългогодишен начален учител

20. Невена Караиванова, кметски наместник с. Борика

21. Велина Минева, директор на Исторически музей гр. Ихтиман

Д-р Петър Беков, новоизбран народен представител в 43- то Народно събрание, в кратко слово поднесе поздравления за празника и благодари за подкрепата, с която му бе гласувано доверие да участва в работата на новия парламент.

След официалната част, вечерта продължи с художествено-музикална програма, подготвена от представители на читалище „Слънце”, както и от преподаватели и ученици от всички учебни заведения в общината. Концертът започна с изпълнения на вокална група „Солей” с ръководител Вероника Христова. С бурни аплодисменти бяха посрещнати най-малките артисти - танцьорите от детските градини „Радост”, „Гьончо Белев” и „Здравец”. След тях овации имаше и за мажоретките на СОУ „Христо Ботев” с ръководител Славина Янкова. С рецитал на сцената се изявиха представителите на основно училище „Христо Смирненски” с. Вакарел. Рая Стойнова, ръководител на детска вокална група „Слънчице” бе подготвила наистина вълнуващи песнички. Литературни произведения от народни будители ни припомниха от основно училище „Св. Св. Кирил и Методий”. Общинският детски комплекс се представи с децата от вокална група „Бърборани”, чиито ръководител е Гергана Динчева. Народни танци играха на сцената ученици от ОУ „Димчо Дебелянов”. Професионална гимназия „Васил Левски” също поднесе своя празничен литературен поздрав.

Гости на тържествения концерт бяха момичетата от професионалното трио “Евридика”, между които е и талантливата ни съгражданка Мони Божичкова, която още от дете присъства на ихтиманската читалищна сцена. Това бяха наистина приятни мигове с прекрасните им гласове!

Концертът завърши с децата от ансамбъл „Слънце” и по-големите им партньори, възпитаници на Анелия Нейкова, които извиха кръшни български хора, така както са ги играли нашите предшественици, така както ще ги играят и бъдните поколения…

На финала „Върви, народе възродени” вдигна на крака залата!

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ