Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[02.11.2009]

НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ, ПОСВЕТЕНА НА ДЕНЯ НА БУДИТЕЛИТЕ

На 28 октомври в Ихтиман се състоя едно забележително събитие. В залата на историческия музей се проведе конференция, посветена на Деня на будителите. Конференцията беше организирана от Общобългарския комитет „В. Левски „– София и общинския комитет „ В. Левски” –Ихтиман. Гости на конференцията бяха проф.Дойно Дойнов, председател на Общобългарския комитет „В. Левски”, ст.н.ст.Христо Темелски - директор на църковния архив при Светия синод, доц. Пламен Митев – декан на историческия факултет при СУ „Св.Кл.Охридски” и д-р Ст.Джавезов –председател на Фондация „В. Левски”.

Конференцията бе открита от г-жа Маргарита Петкова, председател на Общинския комитет „В.Левски „ в Ихтиман и от проф.Дойно Дойнов, който каза следното: „Похвална е инициативата на организаторите на настоящата конференция да открият празненствата в Ихтиман не с друго, а с припомняне на имената и делото на ихтиманци, заслужили място в отечествената история. Като председател на Общобългарския комитет „В. Левски” съм благодарен, че в тематиката на конференцията ще изслушаме доклад за ихтиманеца отец Генадий Ихтимански, един от най-верните последователи на Раковски и съратник на Апостола В.Левски. Аз съм напълно съгласен с авторката на историята на Ихтиман г-жа Веселка Гълъбова, която пише:„Животът и дейността на отец Генадий представлява увлекателна история, вплела в себе си героичните събития, с които е наситена епохата, в която живее.” С интересни и нови факти ни запозна и ст.н.с.Хр.Темелски за Генадий Ихтимански като съратник на Васил Левски. Темата на доц. Пламен Митев беше: „Ихтиман в национално освободителните борби”. В своя доклад той отбеляза участието на муховци и беличани в Априлското въстание от 1876 г. и изтъкна причините, поради които Ихтиман не се включва активно във въстанието.

След това бе дадена думата на Веселка Гълъбова, която изнесе научно съобщение на тема:„Ихтиманско през епохата на Българското възраждане„.

Д-р Стоян Джавезов представи книгата „Документалното наследство на В.Левски„ Освен това, че една от улиците в града ни носи името на отец Генадий, бе направено предложение да се издигне паметник на този бележит ихтиманец.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ