Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[07.09.2014]

ПРАЗНИК НА СЪЕДИНЕНИЕТО

На шести септември преди 129 години България изживява един от най-великите мигове в своята история. Чуждото румелийско правителство е съборено и вместо него е провъзгласено Съединението с Княжество България под скиптъра на българския княз. В борбата за съединениe Ихтиманският край взема активно участие. Тук се създават дейни революционни комитети, ръководени от Михаил Сестримски и Никола Крапчански. В състава на Ихтиманския околийски комитет влизали: М. Сестримски, Христо Кондурджията, Захари Ласков, Атанас Милчев, Христо Димитров и др. Това са все известни учители, общественици, занаятчии, хора, които се радвали на всеобщ и заслужен авторитет. Този комитет сплотил всички родолюбци в околията.

На 2 септември в Панагюрище се провела демонстрация, която сложила началото на въстанието. На 3 септември се получило писмо в Ихтиман от Българския таен централен комитет за вдигане на въстание на 5 срещу 6 септември.

На 6 септември Сестримски пристига със специално изготвено знаме от Самоков, с което обявява радостната вест, че България е вече обединена. След съединението на двете части на България, околията ни останала във вътрешността на страната, в близост до новата столица - гр. София.

Традиция е обществеността на Ихтиман да се събира всяка година, за да изрази признателността си към едно велико дело - Съдинението. Тази година тържеството бе на 5 септември. Приветствено слово пред паметника на Съединението произнесе г-н Георги Илиев, зам.-кмет на Община Ихтиман. Бяха поднесени венци от името на Община Ихтиман и Общински съвет - Ихтиман, от партиите ГЕРБ и БСП, от училищата „Димчо Дебелянов”, „Св. св. Кирил и Методий”, „Христо Смирненски”, от детските градини „Здравец”, „Радост”, „Гьончо Белев” и граждани.

Съединението на Княжество България и Източна Румелия е една от най-славните и достойни страници от изпълнените с драматични събития българска история. То е не само спонтанна и справедлива корекция на част от решенията на Берлинския конгрес. Съединението е доказателство за волята и стремежа на народа ни да живее в свободна и обединена България.

Поклон пред смелостта на ихтиманските дейци, чието родолюбие и гражданска доблест ни дават днес правото да се наричаме с гордо име българи. Нека днес да повторим техния възглас: Да живее Съединението, да живее България!

Велина Минева,

директор на Исторически музей гр. Ихтиман

Снимка: Св. Сиренякова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ