Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[11.08.2014]

МЕДИЙНА КАМПАНИЯ "ОСТЕОПОРОЗА"

УЛТРАЗВУКОВОТО ИЗМЕРВАНЕ НА КОСТНАТА МИНЕРАЛНА ПЛЪТНОСТ (КМП) НА ПЕТНА И ЛЪЧЕВА КОСТ ОПРЕДЕЛЯ ЛИЧНИЯ ФРАКТУРЕН РИСК И ПОДБОРА НА ПАЦИЕНТИ ЗА ЦЕНТРАЛНА DEXA-ДИАГНОСТИКА НА БОЛЕСТТА НА ЧУПЛИВИТЕ КОСТИ - ОСТЕОПОРОЗАТА

Остеопорозата е заболяване на скелета, характеризиращо се с намалена костна маса и нарушена структура на костната тъкан, водещи до повишена чупливост на костите, в областта на прешлените и лъчевата кост на ръката, а най-тежката фрактура е тази на бедрената шийка. В този случай оперативното лечение е не просто препоръчително, а наложетелно.

Националната програма по остеопороза е в своя втори 5-годишен период (2011-2015 г.) с основна цел отграничаването на случаите с намалена костна плътност (остеопения) и тези с остеопороза от останалата популация, пожизнена профилактика, започваща от най-ранна възраст и лечението, когато болестта е изявена клинически. У нас общо около 825 000 българки имат повишен риск от фрактури. Най-често клинично остеопорозата се развива след настъпването на менопаузата у жените и между първата и третата година след това става ясно кои 30 от всеки 100 жени ще развият остеопороза. Това обобщение е вдалидно за всяка трета жена и всеки пети мъж във възрастта над 50 години. При стартиране на програмата през 2006 г., знанията свързани с нагласите, убежденията и поведението на хората за здравината на костната система и профилактика на остеопорозните фрактури у нас бяха алармиращо ниски. Осведомеността на жените относно остеопорзния им риск варира от 0% до 48%, преди да им бъде поставена диагнозата „остеопороза”. Медицинските разходи свързани с остеопорозата и други сериозни хронични заболявания нарастват ежегодно.

За психосоциалната значимост на остеопорозните фрактури говори фактът, че 80% от жените над 75 год. предпочитат смъртта пред тежка инвалидизираща бедрена фрактура. По Националната програма за ограничаване на остеопорозата в България са създадени и работят 58 центъра. Лечението отговаря на световните стандарти.

Функционира разработен скрининг за ранно откриване на болестта, както и система, която включва едноминутен тест за възрастни и съответно детско-юношески тест-викторини за подрастващи на Международната фондация за борба с остеопорозата – IOF (нашата страна има представители в нея), ехографско ориентиращо измерване на костната плътност и измерване с апарат DEXA (двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия) на лумбаленлен прешлен и бедрена шийка. В диагностичния пакет фигурира изследване на маркерите на калциево-фосфорната обмяна, рентгенография в профил на лумбални и торакални прешлени. У нас болните от остеопороза са над 320 хиляди. От съществено значение е спазването на специфичен хранително-двигателен режим и 10-минутно излагане на слънце дневно.

Диагностиката на остеопорозата се определя с помощта на дензитометрично установен показател Т-индекс, т.е. стандартното отклонение от нормалната средна стойност на масата на костно вещество при млади здрави жени. Според препоръките на Експертната комисия на Световната здравна организация е установена границата за остеопороза: с Т score - индекс с или под (?2.5) стандартни отклонения.

Отговорът на въпроса кога да се започне лечението на остеопорозата и колко дълго да се прилага е: задължително назначаване на терапия от ревматолог или ендокринолог, според изискванията на НЗОК, които обхващат само пациенти с Т score (?2.5), измерен на централни места – прешлени или бедрена шийка с апарат DEXA. За всеки пациент изборът на медикамент е строго индивидуален; важно е да се знае, че приемът на лекарствата е продължителен – от няколко години до края на живота. В България то отговаря на световните стандарти.

Кои са рисковите фактори за остеопороза, идентифициращи хората, които трябва да бъдат изследвани ?

Те са обобщени и измерването на костната минерална плътност (КМП) е препоръчително при тези, които имат поне 1 голям или 2 малки рискови фактора :

I. Големи, съществени рискови фактори:

Възраст над 65 г.

Компресионна фрактура на прешлен

Фрактура след 40-годишна възраст

Семейна анамнеза за остеопоротична фрактура (особено фрактура на бедрото при майката)

Системно глюкокортикоидно лечение с продължителност над 3 месеца

Синдром на малабсорбция

Първичен хиперпаратироидизъм

Склонност към падане, нарушена координация

Остеопения

Хипогонадизъм

Ранна менопауза (преди 45 години)

II. Малки рискови фактори:

Ревматоиден артрит

Анамнеза за клинично проявен хипертиреоидизъм

Продължително противогърчово лечение

Снижен прием на калций, белтъци и вит.Д с храната. Прием на пресолена храна

Пушач

Прекомерна употреба на алкохол

Прекомерна употреба на кофеин и газирани напитки

Тегло по-малко от 57 кг.

Загуба на тегло повече от стойността на теглото, съответстващо на 25 - годишна възраст

Продължително лечение с хепарин

Кога се насочва пациента за измерване на КМП?

1. Всички жени над 65 год. възраст, независимо от рисковите фактори

2. Всички постменопаузални жени под 65 год., които имат поне 1 рисков фактор за остеопороза, различен от естествената менопауза (хистеректомия, аменорея и др.)

3. Мъже над 70-год. възраст

4. Всички възрастни, които са получили счупвания при минимална травма (нискоенергийна травма)

5. Всички лица със заболявания, причиняващи вторична остеопороза

6. Всички лица, приемащи медикаменти, причиняващи вторична остеопороза или повишена костна загуба, например глюгокортикоиди в доза ? 7.5 мг. Преднизон дн. за период над 3 месеца, супресионни (подтискащи) дози щитовидни хормони, антиконвулсанти, хипнотици

7. Всички жени, които смятят да провеждат фармакологично лечение за ограничаване на остеопения и остеопороза

8. Всички жени, които провеждат фармакологично лечение с цел проследяване (мониториране) на терапевтичния ефект

9. Нелекувани лица, при които УСТАНОВЯВАНЕТО НА ПОВИШЕНА КОСТНА ЗАГУБА би улеснило вземането на решение за ЗАПОЧВАНЕ НА ЛЕЧЕНИЕ.

ЗАЕДНО от информацията - към правилния избор!

ЗДРАВЕТО ПРЕДИ ВСИЧКО!

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ