Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[07.08.2014]

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ СКЛЮЧИ С РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА ПАРТНЬОРСТВО ОЧЕРТАВАЩО ПОМОЩТА ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРУКТУРНИ И ИНВЕСТИЦИОННИ ФОНДОВЕ ЗА ПРОГРАМЕН ПЕРИОД 2014 – 2020 Г.

Европейската комисия сключи споразумение за партньорство с България, определящо стратегията за оптимално използване на европейските структурни и инвестиционни фондове в страната. С днешното споразумение се открива пътят към инвестиране на общо 7,6 млрд. евро финансиране по линия на политиката на сближаване в периода 2014 – 2020 г. (по текущи цени, включително финансиране на европейското териториално сътрудничество и средствата за инициативата за младежка заетост). България също така получава 2,3 млрд. евро за развитие на селските райони и 88 млн. евро за рибарство и морско дело.

Инвестициите на ЕС ще помогнат в борбата с безработицата и ще допринесат за повишаване на конкурентоспособността и икономическия растеж чрез подпомагане на иновации, обучение и образование в градове и селски райони. С тяхна помощ ще се стимулират предприемачеството, борбата със социалното изключване и ще се подкрепи развитието на екологосъобразна и ресурсно ефективна икономика.

В своя коментар по повод споразумението комисарят на ЕС по въпросите на регионалната политика Йоханес Хаан заяви: „Днес приехме важен, стратегически инвестиционен план, който извежда България на пътя към заетост и растеж за следващите 10 години. Споразумението за партньорство отразява решимостта на Европейската комисия и България за най-ефективно използване на финансирането от ЕС, за да могат българите да усетят ползата от тези инвестиции под формата на повишено качество на живот. Съгласно новата политика на сближаване нашите инвестиции трябва да бъдат стратегически: насочени към реалната икономика, устойчивия растеж и хората. Но не скоростта, а качеството е основната цел, затова през следващите месеци ще се посветим изцяло на преговори за постигане на оптимални резултати от инвестициите от европейските структурни и инвестиционни фондове в периода 2014 – 2020 г. Необходимо е всички страни да поемат ангажимент, за да се гарантира създаването на качествени програми“.

Източник: http://ec.europa.eu/regional_policy/newsroom/index.cfm?LAN=BG

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ