Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[31.07.2014]

БЪЛГАРСКАТА АГЕНЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ ПРЕДУПРЕЖДАВА ЗА ОПАСНОСТ ОТ ВЪЗНИКВАНЕ И РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО „СИН ЕЗИК”

От какво се причинява заболяването „син език”? Причинителят на синия език е вирус, който се предава на възприемчивите животни чрез кръвосмучещи мушички от род Culicoides.

Кои животни са възприемчиви към заболяването син език? Това са домашните (говеда, овце и кози) и дивите преживни животни (диви кози, муфлони, сърни, елени, якове, бизони, зубри).

За колко време от заразяването се проявяват клиничните признаци? Инкубационния период обикновено е от 5 до 10 дни.

Как протича заболяването? Голяма част от заболелите животни не проявяват клинични признаци.

При овцете заболяването протича с:

- висока температура;

- оток по главата и ушите, затруднено дишане (много често езикът е отекъл и е с мораво-син цвят, заради което болестта носи наименованието „син език”);

- затруднено дишане;

- рани по лигавиците (особено в устната кухина и езика);

- често копитата на засегнатите животни са болезнени и куцат.

При говедата обикновено болестта протича безсимптомно, често единствените признаци са колебания в телесната температура. Рядко при говедата се наблюдават ранички в устната кухина и се засягат копитата.

Смъртността е много висока – до 70 %

Може ли човек да се зарази? Вирусът на „синия език” не причинява заболяване при хората.

Ако видя съмнителен случай на „син език” какво трябва да направя? Свържете се с официалния ветеринарен лекар, отговорен за здравеопазването на животните във Вашата община. Задължително е да докладвате за всяко съмнение за син език!

Какво ще се случи, ако не сигнализирате за съмнение? Заболяването може да се разпространи лесно по всички възприемчиви животни и в другите ферми във Вашия регион и да нанесе сериозни икономически загуби за страната ни.

Какво трябва да направи ветеринарната служба? При съмнение за болестта, с цел ограничаването й, ОДБХ ще определи временна контролна зона около фермата под съмнение. В тази зона ще бъде поставено под възбрана всякакво движение на животни от и в животновъдни обекти, както и такива отиващи навън и в зоната. В случай на възникване на заболяването бързото хуманно умъртвяване на заразените животни, правилното обезвреждане на труповете, забраната за движение на възприемчиви животни, забраната за паша на животните в часовете, когато мушиците са в най-активен летеж (от 19.00 ч. до 8.00 ч.), извършването на дезинсекционни мероприятия в помещенията за животни и в биотопите на биологичните преносители, периодичното изкъпване на възприемчивите животни с дезинсекционни препарати е единствения механизъм за бързо и ефективно ликвидиране на заболяването.

Имайте предвид:

- по-добре е да се съобщава за съмнителни случаи, които да се окажат отрицателни, отколкото да не се докладват;

- не се страхувайте от санкции от страна на ветеринарните власти;

- съдействието Ви винаги е от съществено значение.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ