Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[02.07.2014]

НАГРАДА ОТ КМЕТА НА ГР. КИТЕН ЗА ГРУПА „СОЛЕЙ”

Голямата награда на международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица” 2014 – наградата на кмета на гр.Китен Атанас Петров, бе заслужена от група „Солей” гр. Ихтиман

Фестивалът в гр. Китен продължи пет дни и в него участваха изпълнители от седем държави. Група „Солей” участва в откриването с песента „Станку ле” из репертоара на странджанската певица Златка Ставрева, което очарова публиката и накара кметът на Китен да възкликне: „Дойдохте от Ихтиман, за да покажете на всички как се пее странджанска песен”. Програмата завърши с изпълнението на известната родопска певица Валя Балканска.

На третия ден от фестивала групата участва в конкурсната програма с песните „Извор вода налива”, „Майка Калина думаше” и „Две невести ихтиманки”. За музикалния съпровод се погрижиха музикантите Димитър Рачев от гр. Ихтиман, Тодор Ангелов, Георги Карчаков и Иван Стоянов от гр. Пазарджик.

Всички над осемдесет състава бяха оценени от компетентно жури с председател проф. д-р Стефан Чапкънов. В журито още бяха народната певица Янка Рупкина, Марин Маринов - управител на музикална компания „Sunrise Marinov”, Калиопа Трендафлова - старши специалист „Култура и образование” в община Приморско, Стайко Стайков - автор на забавна музика, странджанският народен певец Лазар Налбантов, Дора Барева - хореограф и член на международния съвет по танци към ЮНЕСКО.

Фестивалът „Атлиманска огърлица” се провежда за трета поредна година. Целта му е да се популяризира и развива танцовото и певческо изкуство, както на България така и на държави от цял свят.

Всички състави си пожелаха да се видят догодина отново на същото място, а група „Солей” получи официална покана от председателя на журито да участва в международен фолклорен фестивал Бургас – 2015 г.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ