Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[01.07.2014]

ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ НА ДЕЦАТА ПРЕЗ ЛЯТНАТА ВАКАНЦИЯ

Тези препоръки се базират на анализа на пътнотранспортните произшествия с деца и на изводите за обстоятелствата и предпоставките за тяхното настъпване. Насочват вниманието към възникването на рисковите ситуации и предпазват от попадане в тях. Възприемането им и тяхното спазване изграждат защитно поведение както у водачите на пътни превозни средства (ППС) и възрастните хора, които се грижат за сигурността на децата, така и у самите подрастващи, участници в движението.

I. ПРЕПОРЪКИ КЪМ ДЕЦАТА И ЮНОШИТЕ

Когато играете навън, когато сте пеша или на велосипеди, ролери и скейтбордове, избирайте места, които са далече от оживени улици с натоварено автомобилно движение.

Когато се налага да пресечете такава улица: се съберете в група или застанете до някой възрастен човек, преминете през платното само при зелен сигнал на светофара, а ако няма светофар – само когато платното е напълно свободно и няма приближаващи от двете страни автомобили. Никога не пресичайте платното тичешком. Спрете до бордюра, огледайте се внимателно първо наляво, после надясно и стъпете на платното само когато не приближават автомобили, които са опасно близо.

Когато пресичате оживени кръстовища със светофарна уредба: не бързайте да навлизате на платното веднага след като светне зеленият сигнал за пешеходци. Въпреки разрешаващия сигнал, първо се огледайте в двете посоки, защото винаги има автомобили, които навлизат в кръстовището в последния момент, на червено, и то с висока скорост.

При катастрофи много от пострадалите деца са били пътници в автомобилите, управлявани от родители, приятели и близки. Когато се возите в автомобил: по-добре седнете на задната седалка и си поставете обезопасителния колан, а ако сте по-малки, седнете в обезопасителната седалка/столче и си поставете колана. Ако вече сте навършили 12 години и сядате на предна дясна седалка, поставете предпазния колан без шофьорът да ви подканя. Това ще бъде пример и за него да постави колана. Никога не тичайте след топката, попаднала на пътното платно. Вашият живот е по-ценен. Пазете го сами! Особено рисковано е да пресичате между паркирани край платното автомобили. Поради ниския си ръст вие сте невидими за шофьора на приближаващия автомобил и обикновено попадате в опасната зона, в която той не може да спре. Не забравяйте, че е крайно опасно да се пресича на неопределени за това места (извън кръстовищата и пешеходците пътеки). Отказвайте да се возите на стари, неизправни, саморъчно сглобени мотопеди и мотоциклети, управлявани от ваши неправоспособни приятели. Рискът от катастрофа е голям. Ако шофьорът управлява превозното средство с голяма скорост и изпреварва рисковано, направете тактична, настойчива забележка.

При нужда винаги може да потърсите съдействие от органите на Министерството на вътрешните работи на телефон 112.

II. ПРЕПОРЪКИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ

Когато през ваканцията детето ви е само, докато вие сте на работа, то е в опасност и у дома, и при игрите навън. Затова: Най-добре е да осигурите надзор и контрол от възрастен. Отделете време, за да разговаряте с детето си, и проучете къде и с кого ще играе, когато вас ви няма. Поговорете с най-голямото дете от групата, като му гласувате доверие да насочва и контролира по-малките да не излизат на опасните улици с интензивно движение. Огледайте заедно с детето си: подходящите безопасни места за игра – алеи; градинки; улици, затворени за движение; както и най-опасните места, където не трябва да се играе. Много е рисковано и не е разрешено дете под 12-годишна възраст да бъде оставяно да управлява велосипед без надзор на възрастен.

Не оставайте безучастни и направете забележка по подходящ начин, ако забележите опасна игра на деца край пътя: посочете им опасността, разяснете рисковете от нея и ги насочете към друга, по-безопасна игра. Децата до 14-годишна възраст са най-застрашени да попаднат в злополука като пешеходци.

Напомнете на детето си, че: когато пресича улицата, е по-добре да изчака идващия автомобил да премине дори да му се струва, че е далече. най-опасни са леките автомобили, защото се движат по-бързо от товарните и автобусите.

Много са пътните злополуки с тежки последици поради управление на мотопеди и мотоциклети от непълнолетни. Без да осъзнават голямата опасност, някои родители дори се гордеят, че малкият им син или дъщеря вече управлява мотопед или мотоциклет.

Ако вашето дете управлява мотопед или мотоциклет, без да е правоспособен водач (при това, ако возилото е технически неизправно), има голям риск да пострада, независимо че шофира в собственото си населено място. Тъкмо в малките населени места, по пътищата и улиците в тях и в близост до тях стават най-тежките катастрофи с неправоспособни водачи.

Не забравяйте, че скутерите всъщност са мотопеди и за тяхното управление се изисква правоспособност (категория “М”), а защитната каска е задъжителна за използване и от водача, и от пътниците.

Използвайте законовата възможност детето ви да придобие правоспособност за управление на мотопед, ако вече е навършило 16 години.

При превозване на малки деца в автомобила спазвайте законовото задължение да ползвате за това обезопасителни системи за деца (седалки и столчета).

При нужда винаги може да потърсите съдействие от органите на Министерството на вътрешните работи на телефон 112. Приучете децата при опасност да подават сигнал в полицията.

III. ПРЕПОРЪКИ КЪМ ВОДАЧИТЕ

Никога не забравяйте, че дете в близост до платното за движение, носи потенциален риск от попадане в пътна злополука.

Затова трябва да сте в готовност: да отнемете газта; да намалите скоростта с готовност да спрете или да предприемете спасителна маневра. Често дори и да стои спокойно на тротоара и да гледа към вашия автомобил, детето се втурва внезапно на платното и попада в „опасната зона” пред автомобила. Не са рядкост и случаите, когато малчуганът изскубва ръката си от тази на възрастния и тичешком излиза на платното.

Детето не е малък възрастен и не бива да очакваме от него логично и адекватно поведение. Подвластно на своите емоции в играта, то импулсивно предприема действия, без да мисли за безопасността си.

В населено място, особено по оживени улици с търговски обекти, интензивно пешеходно движение и ограничена от паркирани автомобили видимост, се движете със скорост и под максимално разрешената с готовност за реагиране при неочаквана поява на дете. Изскачайки внезапно измежду паркирани автомобили, поради ниския си ръст малкото дете е невидимо за вас и попада в “опасната зона” пред автомобила.

При шофиране в населено място непрекъснато прогнозирайте откъде може да ви изненада дете с внезапната си поява.

Характерни места, където това често се случва, са спирките на обществения транспорт; сигнализираните пешеходни пътеки; оживените централни улици с колони паркирани автомобили отстрани; отсечки, преминаващи покрай паркове и градинки, и др. Опасността се увеличава, ако участъкът позволява по-голяма средна скорост – булевард, улица с по-широко платно. По тези трасета поддържайте по-ниска скорост.

Ако забележите дете, което се кани да пресече улицата по пешеходна пътека, но виждайки приближаващия автомобил, се колебае дали да навлезе на платното, по-добре намалете скоростта, спрете и му дайте знак с ръка да пресече спокойно.

Не забравяйте:

Много от децата са погрешно убедени, че на пешеходна пътека имат пълно предимство и поради това са склонни внезапно да излязат на платното с измамната сигурност, че шофьорът задължително ще спре и ще ги предпази.

Ако от двете страни на платното, банкета или тротоара има деца, бъдете в готовност да спрете. Вероятността някое от децата да се втурне през платното към другите е голяма.

Ако внезапно на пътя изскочи дете и без да се огледа, притича през платното, бъдете нащрек и веднага намалете скоростта! След него би трябвало да очаквате излизане на друго дете.

Търкулналата се на платното топка иззад оградата на къщата е сигнал, че след нея веднага ще изтича дете. Бъдете готови за спиране!

Когато пред пешеходната пътека стои дете, предвидливо намалете скоростта и се опитайте да осъществите визуален контакт с него. Убедете се, че детето е възприело появата на вашия автомобил.

Помнете:

Дори детето да е обърнало главата си към автомобила ви, още не е сигурно ще остане ли то на мястото си, или ще излезе внезапно на платното.

Ако в населено място застигнете група деца, които вървят отдясно по платното, с гръб към вашия автомобил: намалете скоростта; убедете се, че са възприели приближаването на автомобила ви; подайте къс сигнал с клаксона. Ако децата: не реагират, повторете.

Ако едно от тях обърне глава и види автомобила ви, това още не означава, че и останалите са го възприели. В последния момент някое от децата може да изтича наляво на платното пред автомобила.

Децата нелогично се плашат повече от по-големите и по-бавни товарни автомобили, а не толкова от леките, които всъщност са по-опасни, защото се движат с по-висока скорост. Ако сте зад волана на лек автомобил, вие сте в по-голям риск да блъснете дете. Вероятността то да предприеме внезапно пресичане пред вашия автомобил, е по-голяма. Затова компенсирайте тази опасност с по-ниска скорост.

Повишена е опасността от блъскане на внезапно пресичащи деца на местата за почивка извън селищата. Преминавайте бавно и предпазливо покрай тези места. Често се случва от семейството от другата страна да са пресекли бащата, майката и едното дете, а другото да се стреми да ги догони. В такъв момент то изтичва на платното, без да се огледа.

При застигане на деца на велосипеди, които обикновено не се движат едно зад друго, а в група, намалете скоростта и ги заобиколете на възможно най-голяма странична дистанция в очакване някое от тях да направи внезапно завой към автомобила ви. Бъдете много предпазливи към деца, които се возят по две на един велосипед. Те са много нестабилни, трудно пазят равновесие, не следват права линия и може да паднат пред вашия автомобил, когато ги заобикаляте.

В населените места и близо до тях често се срещат юноши на мотопеди и мотоциклети, най-често стари, технически неизправни. Юношите, които ги карат, са в повечето случаи неправоспособни, без предпазни каски. Те може да предприемат най-неочаквани и опасни маневри. Заобикаляйте ги със скорост, която ще ви позволи да спрете при неочакван ход от тяхна страна.

В малките населени места често може да срещнете каруца, управлявана от дете или юноша. Бъдете много предпазливи. Макар каруцата да е спряла на кръстовището, очаквайте тя да потегли неочаквано и да отнеме предимството ви.

При нужда винаги може да потърсите съдействие от органите на Министерството на вътрешните работи на телефон 112.

Отдел “Пътна полиция”,

Главна дирекция “Национална полиция”

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ