Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[25.06.2014]

СЪОБЩЕНИЕ

гр. Ихтиман, 25.06.2014 г.

Ежегодно по реда на чл.37в, ал.1 и сл. от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи /ЗСПЗЗ/ се създават масиви за ползване по смисъла на §2ж от Допълнителните разпоредби на ЗСПЗЗ с цел уедряване на ползването на земеделските земи. Режимът не засяга правото на собственост, тъй като собствениците имат възможността свободно да определят начина на ползване на своите имоти, като до 31 юли на съответната година подадат декларация с указани форма на стопанисване и начин на трайно ползване на имотите.

В границите на масивите за ползване се включват собствената и/или арендована, или наета земеделска земя, както и земите по чл.37в, ал.3, т.2 от ЗСПЗЗ, за които няма сключени договори и не са подадени декларации от собствениците им в законоустановения срок, или т.нар. “бели петна”. Ползването на земите по чл.37в, ал.3, т.2 от ЗСПЗЗ се смята за правно основание по смисъла на Закона за подпомагане на земеделските производители /ЗПЗП/, при условие че е извършено плащане за тях. Ползвателите на такива земи внасят по банкова сметка за чужди средства на общината суми в размер на средното годишно рентно плащане за землището, които следва да бъдат получени от правоимащите лица в тригодишен срок.

Във връзка с гореизложеното Община Ихтиман уведомява заинтересованите лица, че тригодишният срок за заявяване получаването на суми за земите по чл.37в, ал.3, т.2 от ЗСПЗЗ за стопанската 2011 / 2012 г. изтича на 30 септември 2014 г. Тъй като в закона не е ясно определено дали този срок е преклузивен, Община Ихтиман няма да изплаща суми по чл.37в, ал.7 от ЗСПЗЗ за стопанската 2011 / 2012 г. по заявления, депозирани след тази дата, докато не бъде изменен законът в тази си част или не бъде направено тълкуване от компетентен орган.

Правоимащите лица следва да подават заявление по образец до кмета на общината, като доказват правния си интерес чрез задължително прилагане на копие на актуална скица и/или пълна история на всеки имот, и/или справка по собственик, и/или друг официален документ, удостоверяващ собствеността, издаден от общинската служба по земеделие, както и копие на удостоверение за наследници, ако такова е приложимо. Представянето на документ за собственост не е необходимо, когато информацията, обективирана в някой от изброените по-горе документи, отговаря на данните за земите по чл.37в, ал.3, т.2 от ЗСПЗЗ и техните собственици, предоставена служебно от общинската служба по земеделие. При съсобствени или наследствени имоти подаденото искане от един от собствениците или наследниците ползва всички останали. Плащането се извършва на касата на общината или по банков път при предоставена информация за банкова сметка.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ