Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[04.06.2014]

ПИСМО ОТ РЕГИОНАЛНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ

ДО Г-Н КАЛОЯН ИЛИЕВ, КМЕТ НА ОБЩИНА ИХТИМАН

Относно : Предотвратяване възникването на пожари и осигуряване на пожарна безопасност през пожароопасния период за 2014 г.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ИЛИЕВ,

Паленето на стърнища, слогове, крайпътни ивици, сухи треви и други растителни остатъци причинява изгаряне на всички органични съставки в повърхностния почвен слой и увреждане на околната среда. Унищожават се микро и макроорганизми, които подпомагат естествения почвообразуващ процес и благоприятстват плодородието. Засягат се гнезда на много птици, леговища и укрития на полезен дивеч и др. Процесите на изгаряне водят до интензивни загуби на атмосферен кислород и обратното натрупване на въглероден диоксид. Създават се условия за опожаряване на отделни дървета и храсти, а при наличие на неблагоприятен вятър и за засягане на цели горски масиви, чувствителни зони и защитени територии.

С цел предотвратяване възникването на пожари, ограничаване на тяхното развитие и разпространение, осигуряване на условия за своевременното им откриване и успешното гасене, както и за осигуряване на пожарна безопасност в защитените територии, периодът от 1 април до 31 октомври 2014 г. е определен за пожароопасен в защитените територии – изключителна държавна собственост, съгласно Заповед № РД-266/01.04.2014 г. на Министъра на околната среда и водите.

Във връзка с Вашите правомощия по чл. 10, ал. 2, т. 1 и чл. 15, ал. 1 т. 5 и 9 от Закона за опазване на околната среда, Ви уведомявам следното:

1. С цел недопускане на палежи в защитени територии, както и в земеделски земи и гори в територията на Вашата община, следва да се засили наблюдението и д се осъществява постоянен контрол за предотвратяване изгарянето на стърнища, слогове, крайпътни ивици и сухи треви.

2. Необходимо е да бъде информирано местното население, чрез средствата за масово осведомяване или по друг подходящ начин, за опасността от възникване на пожари и санкциите, които ще бъдат предприемани спрямо нарушителите. Паленето на стърнища, слогове, крайпътни ивици, сухи треви и други растителни остатъци представлява нарушение на законодателството и всеки, който извършва тези дейности, може да бъде подведен под наказателна отговорност, както следва:

2.1. Съгласно Закона за опазване на земеделските земи- с глоба или имуществена санкция от 120 до 2 000 лева, при повторно нарушение наказанието е в двоен размер.

2.2. Съгласно Закона за опазване на околната среда – с глоба от 100 до 6 000 лв. или имуществена санкция от 1 000 до 2 000 лева, при повторно нарушение глобата или имуществената санкция са в двоен размер.

При констатиране палене на стърнища, , слогове, крайпътни ивици, сухи треви и други растителни остатъци, кметът на общината предприема съответните административно-наказателни мерки спрямо нарушителите, в противен случай носи наказателна отговорност, на основание чл. 162, ал. 1 от ЗООС.

С уважение:

Инж. Ирена Петкова

Директор на Регионална инспекция по околна среда и водите - София

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ