Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[31.05.2014]

ИЗЛОЖБА "ШИТА ДАНТЕЛА"

Директорът на Историческия музей в Ихтиман Велина Минева представи експозицията „Шита дантела” в зала "Етнография": „За мен е голямо удоволствие да представим пред вас едно изкуство, което е било характерно за нашия край, едно изкуство, което са го изработвали нашите майки ,баби и пра баби, едно изкуство, което за жалост вече е позабравено. Но благодарение на Мария Златева и Цветана Златева ние ще се докоснем до миналото на шитата дантела Искам да благодаря на семейство Златеви за предоставената възможност да покажат пред нас шитата дантела и сръчността на техните баба и майка. Децата на Цветана Георгиева Златева – Дилова чрез тази изложба отбелязват 100 годишния юбилей на своята майка.

Бистра Писанчева ще ни представи съвременния поглед на това изкуство.Благодаря и на госпожа Бистра Писанчева, която практикува и днес този занаят .Тя ни представя пана изплетени със совалки и ушити с обикновена игла.За авторката, изработването на дантела е страст и призвание. Бистра Писанчева е участвала в изложби и фестивали на дантела в Италия, Германия и Русия, в научна конференция за народно изкуство в Санкт Петербург, многобройни изложби и демонстрации в България и в Националния етнографски музей в град София. Чрез представянето на това уникално изкуство тя запазва традициите живи. Удостоена е с второ място на конкурса „Лабиринт Москва”. Там се е състезавала с 40 дантелиерки…”

Талантливи хора, пазещи традициите, са се организирали в "Седянката" - група ентусиасти, които искат да запазят занаятите. Бистра Писанчева, Красимира Василева и Иван Георгиев са с широко отворени сърца - раздават знанията и уменията си на този, който има желание да твори.

Официални гости на събитието бяха инж. Тони Кацаров и г-н Георги Илиев, зам.-кметове на Община Ихтиман. Интерес предизвикаха майсторките на дантели – всеки, който прояви интерес можеше да опита и да научи как се създава тази красота – само с конец и игла!

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ