Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[30.05.2014]

СЪОБЩЕНИЕ

Днес, 30.05.2014 г., се проведе заключителна пресконференция по проект “Нова възможност за грижа в дома”, финансиран по схема “Помощ в дома” на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2007 – 2013 г.

Срокът на проекта е 16 месеца – от 1 февруари 2013 г. до 31 май 2014 г. с общ бюджет в размер на 153 301,54 лв.

Общата цел на проекта беше подобряването на качеството на живот на хората в социално неравностойно положение – лица с трайни увреждания, в т.ч. и деца, и самотно живеещи хора, и намаляване риска от социална изолация чрез създаване на условия за активно участие в обществения живот.

Специфичните цели на проекта бяха:

– предоставянето на почасова услуга в дома, съобразно потребностите на лицата с увреждане;

– превенция на социалното изключване на хората от уязвимите групи;

– насърчаване на независимостта и участието в обществения живот на хората в социално неравностойно положение;

– предотвратяване настаняването в специализирани институции чрез предоставяне на социални услуги в семейна среда;

– осигуряване на нови работни места и квалификация в сферата на социалните услуги;

– осигуряване на социална подкрепа на семействата с деца с увреждания.

Целевите групи на проекта бяха:

– лица с различни видове увреждания, чието самообслужване е затруднено и са поставени в социална изолация;

– възрастни хора със затруднения при организирането на бита си поради причини от здравословен характер;

– деца с трайни увреждания и техните семейства, нуждаещи се от подкрепа за реализация на пазара на труда;

– безработни в трудоспособна възраст, които не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или на професионална пенсия за ранно пенсиониране.

В рамките на дейностите по проекта бяха постигнати следните резултати:

– Беше сформиран екип за управление на проекта от четири длъжностни лица от общинската администрация – ръководител, координатор, технически сътрудник и счетоводител, с оглед на администрирането на проекта и координирането на изпълнението на дейностите и свързаните с проекта лица и институции.

– Бяха проведени пресконференция и информационен ден в началото на проекта за запознаване на целевите групи с неговите цели.

– Бяха изработени и разпространени рекламно-информационни материали – 500 бр. брошури, 50 бр. плакати, 50 бр. папки, 2 бр. информационни табели.

– Бяха направени две публикации във вестник “Трета възраст”, както и редовни публикации в местния информационен бюлетин, на електронния портал на Община Ихтиман, както и във Фейсбук профила.

– За участие в дейностите по проекта бяха подадени 102 бр. заявления от кандидат-потребители, по повод на които бяха извършени оценки на потребностите на почасови услуги от Дирекция “Социално подпомагане” – гр. Ихтиман.

– За обслужване на потребителите бяха назначени въз основа на конкурс по реда на Кодекса на труда 1 социален работник (с управленски функции), 3 социални асистенти и 16 домашни санитари. Същите бяха обучени за специфичната работа с потребителите по проекта.

– За работата на офиса на Звеното на адрес: гр. Ихтиман, ул. “Полк. Борис Дрангов” № 44, беше закупено техническо оборудване и мебели.

– С общо 73 потребители бяха сключени договори за предоставяне на социалната услуга.

– Беше създаден Информационно-консултативен център, който предоставяше актуална информация на заинтересованите лица и извършваше вътрешен контрол на договорените дейности.

След приключване на дейностите по проекта Община Ихтиман е осигурила собствени средства за запазване дейността на Звеното за услуги в домашна среда за период от една година с намален обем на персонала, а именно – социалния работник и три домашни санитари, оценени най-високо и обслужващи едновременно най-много потребители на социалната услуга и най-тежките случаи.

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Община Ихтиман носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Агенцията за социално подпомагане.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ