Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[12.05.2014]

"РЕВИЗОР" НА ТЕАТРАЛНА ГРУПА "ФАНТАЗИЯ"

В ИХТИМАН ПРИСТИГНА „РЕВИЗОР”!

Идеята да поставим пиесата „Ревизор” на Николай Гогол дойде съвсем естествено. След „Ромео и Жулиета” на У. Шекспир и „Тартюф” на Молиер, решихме да продължим с класическата линия в избора на пиеси. Без съмнение руската класическа драматургия e основополагаща в съвременния театър, а от произведенията на Николай Голол в училищната програма се изучава само „Мъртви души”. Така с „Ревизор” членовете на театрална формация „Фантазия” и младите зрители могат да се докоснат до малко познато произведение от творчеството на автора.

Въпреки, че е писана през 19 век, „Ревизор” продължава да провокира съвременните театрални режисьори с проблематиката и историята, която вероятно и за в бъдеще ще бъде актуална. Идеята за пиесата е подсказана на Гогол от друг гений – Пушкин, а на премиерата е присъствал лично руския император Николай I. За съжаление общественото мнение не одобрява реалистична сатира на еснафските нрави и Гогол е бил принуден да живее 12 години в доброволно игнание.

Днес това не може да се случи, но пък някои черти от характерите на героите можем да припознаем в ежедневието си.

След премиерата си в Ихтиман, младежката тетралната група „Фантазия” за втора поредна година е поканена да участва в конкурсната програма на Международния фестивал „Музите” през юли в Созопол.

Деян Статулов,

Ръководител на театрална група „Фантазия”

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ