Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[17.05.2014]

ПРЕЗИДЕНТЪТ НАГРАДИ ЧИТАЛИЩЕ „СЛЪНЦЕ” ЗА ЗАСЛУГИ

Тържествен юбилеен концерт по случай 135-годишнината на Народно читалище „Слънце” гр. Ихтиман се състоя на 16 май т.г.

Г-н Кирил Караиванов, дългогодишен председател на културната институция произнесе приветствие към присъстващите жители и гости на Община Ихтиман.

Кметът г-н Калоян Илиев прочете поздравителен адрес и Указ от Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев, с който Народно читалище „Слънце - 1879 ” се награждава с плакет „Св. Св. Кирил и Методий” за заслуги в развитието на културата. Поздравителният адрес от г-н Бойко Борисов, председател на ПП ГЕРБ също бе направен достояние на публиката в залата.

Приветствие от името на министъра на културата д-р Петър Стоянович поднесе доц. Венцислав Велев, директор на дирекция „Нематериално наследство”. Официални гости на събитието бяха г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София и заместник-председателят на ПП ГЕРБ, народните представители от партията г-н Вежди Рашидов,бивш министър на културата, г-жа Милена Дамянова, бивш зам.-министър на образованието и науката. г-жа Ирена Коцева, народен представител от Софийска област, г-жа Галя Георгиева, кмет на община Елин Пелин. Те също поднесоха своите поздравления от сцената за юбилея. Г-н Николай Дойнов, председател на Съюза на народните читалища и г-н Златко Стойчевски, художествен ръководител на ансамбъл „Плетенка”от Македония бяха представителите от гилдията, които с вълнение се обърнаха към колеги и приятели.

„На тържествения концерт бяха поканени и всички бивши кметове на Община Ихтиман, председателите на ОбС през годините, както и настоятелства от читалищата от съседни общини, общинските съветници и читалищните дейци от общината – сподели г-н Николай Балабанов, директор „Организация на културни дейности”.

В големия салон на читалището едва се побраха всички желаещи да присъстват на събитието. На празнично украсената сцена с емблемата на читалище „Слънце” влезе Духовият оркестър на Петър Францов под звуците на Ботевия марш, следван от знаменосци с народни носии. Трима актьори с възрожденски вид прочетоха обръщение от 1879 г. към гражданите да се съберат и основат читалище. „Многая лета” изпълниха хористи.

На сцената излязоха група за автентичен фолклор с ръководител Даниела Сестримска. Жени и момичета в носии пък се отправиха към залата и поднесоха китки здравец, пита и сол на официалните гости за добре дошли. Водещите запознаха присъстващите с исторически факти за града, образованието и създаването на читалище. Припомниха, че през времето до днес поколения ихтиманци отдават безкористно ум, знания и талант за развитие на читалищното дело. След приветствията, концертът продължи със смесен камерен хор „Средногорска песен” на диригента Борис Кацаров, почетен гражданин на Ихтиман. Дамите от „Средногорка” изпълниха подбрани песни от Евелина Божичкова. Жизнерадостните малки изпълнители от вокална група „Слънчице” на Рая Стойнова заляха с гласчетата си зрителите. Стихотворение, посветено на читалището от един от най-активните деятели Любен Цонев, изпълни младият актьор Иван Чадаров. Между музикалните изпълнения бе поднесена интересна информация - за библиотечното дело, Школата по изкуства и езици, за читалищния театър през годините и сега... За празника се бяха подготвили и децата от вокална група „Звънче”, ръководени от Магдалена Тенекева. Свой поздрав към публиката имаха танцьорите от състава на Надежда Ружинова „Модерни танци”. Вокална група „Солей” с ръководител Вероника Христова отново ни изненада приятно с нови изпълнения. Гости на празника бяха мажоретките от СОУ „Христо Ботев”, обучени от Славина Янкова. Със солистката Валентина Кацарова, български народни песни и кръшни хора на Ансамбъл „Слънце” с ръководител Анелия Нейкова завърши спектакълът по случай 135-годишнината на читалище „Слънце” в Ихтиман.

С юбилейни грамоти бяха наградени хора от ръководството на читалището, благодарение на които през последното десетилетие са постигнати високи успехи; бивши и настоящи читалищни дейци, преподаватели и ръководители на състави, дали своя принос за културния напредък на Народно читалище „Слънце” и Община Ихтиман. Още цветя, подаръци и поздравления са получени от името на читалища, училища, музеи и пенсионерски клубове.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ