Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[27.04.2014]

ГЕРОЙ В СЪРЦАТА НА ХОРАТА

Община Ихтиман, МБАЛ Ихтиман и читалище „Слънце” организираха тържествено честване по случай 70-годишния юбилей на д-р Станю Янков. Това събитие показа отношението на ихтиманската общественост към доктора, изразявайки отново възхищението, гордостта и благодарността за огромния труд, професионализъм и всеотдайност за спасяване на не един човешки живот.

На 26 април 2014 г. в църквата на града „Успение Богородично” тържеството започна с благодарствен молебен, отслужен лично от Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски. В службата взеха участие и ставрофорен иконом архиерейският наместник на Ихтиманска духовна околия Йосиф Серев и енорийски свещеник протойерей Виталий Велков, както и църковен хор с диригент Борис Кацаров. Вярващите християни, изявили желание да присъстват и вземат участие в службата свободно бяха допуснати.

По-късно, в читалище „Слънце” тържественото честване продължи под надслов „Живот и дейност на д-р Янков”. Гостите бяха приветствани с „Добре дошли!” от водещите. Освен семейството и Негово Светейшество Неофит, в залата присъстваха отец Йосиф, г-н Калоян Илиев, инж. Тони Кацаров; д-р Георгиева главен лекар на МБАЛ Ихтиман; негови ученици по хирургия: д-р Стефанов, д-р Захариев, проф. д-р Христов, д-р Ковачев, които са известни лекари в София; колеги на доктора, сестри и персонал, работили с него; приятели, пациенти...

Г-н Калоян Илиев, кмет на Община Ихтиман поздрави юбиляра, като му връчи поздравителен адрес и изказа благодарност от името на обществеността и от свое име.

Д-р Янков е достоен за уважение, той е обучил и предал своя опит на много известни хирурзи в България. Но най-приятното е, че д-р Янков има свои последователи-наследници в лицето на родните си деца. Д-р Георги Янков е коремен и гръден хирург в Гръдна хирургия към Медицинска академия; д-р Димитър Янков – коремен хирург, завеждащ хирургично отделение в Ихтиманската болница; д-р Стефка Янкова, която до броени дни завършва специализацията си като педиатър в Медицинска академия, но много пъти е участвала като в различни интервенции в хирургията.

Малки мажоретки, ръководени от Славина Янкова, изнесоха кратка програма-поздрав. С мултимедийна презентация организаторите направиха съпричастни присъстващите на някои случки от живота и дейността на д-р Янков. Във фокуса бяха поставени важни моменти от 30-годишната дейност като завеждащ хирургично отделение, 43 години лекар-хирург и анотация от 45-годишния семеен живот със съпругата му г-жа Мария Янкова. Всички останаха приятно изненадани от поздрава й в изпълнение на песните „Червена роза” и „Пред есен”. Вокална група „Солей” с ръководител Вероника Христова внесе много добро настроение в залата. А изпълнението на Петя и Стефан Димитрови, любими племенници на семейството, очароваха публиката. За доброто музикално озвучаване в залата се погрижиха Огнян Вакарелийски и неговият син Иван.

По време на презентацията видяхме видеоклип с моменти от операция с участието на д-р Станю Янков и неговите синове д-р Георги Янков и д-р Димитър Янков, както и анестезиолога д-р Мишев.

Втори видеоклип показа, че д-р Янков старши въпреки своите 70 години е на поста си като хирург и завежда амбулаторията за извънболнична специализирана медицинска помощ по хирургия. Заедно със сестра Цветанка Трифонова и съпругата си, те приемат и обслужват хирургично болни.

Трогателно прозвучаха стихотворения, написани от пациенти, в изпълнение на малките Елица Янкова и Георги Гаджев. В залата присъстваха и много пациенти, които бяха дошли да поздравят доктора и да изкажат благодарност за „златните му ръце”. Залата притихна, когато едно младо момче, носейки голяма кошница с червени рози, с дълбок поклон и целуване на ръце изказа своята благодарност за подарения му втори живот след операция на сърцето! Водещите Даниела Сестримска и синът й Иван поднесоха откъси от статии в местния и централен печат, както и факти, отразени в книгата за похвали към хирургично отделение. Д-р Пламен Стефанов от Първа хирургия вУМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” изказа своето удовлетворение за това, че той и другите негови колеги са имали наистина добър шанс да се учат от д-р Янков и да работят с него. Поради многото желаещи да изкажат своята благодарност, бе дадена думата само на Теменужка Митева и Дана Янинска, които говориха от името на обществеността и на пенсионерите. А от далечна Швейцария, чрез „Скайп” Албена Брак поздрави д-р Янков и изказа своята благодарност за положените грижи към нейните родители. Връзката се осъществи благодарение на професионалната намеса на Георги Чочев.

Публиката се изправи на крака под звуците на „Многая лета” и благословията на Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски. Д-р Янков благодари на всички за оказаното му уважение и признателност, като изказа желанието си да продължи да помага на хората.

Хората от цялата зала искаха да се докоснат до доктора, за да благодарят. Навсякъде се виждаха кошници с цветя, огромни букети, сърдечни прегръдки и безброй благодарности за доктор Станю Янков, който е герой в сърцата на ихтиманските граждани.

Снимки от тържественото честване можете да видите в раздел "Галерия".

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ