Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[08.12.2009]

ПОЗНАВАТЕ ЛИ ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ОБЕКТИ В ОБЩИНА ИХТИМАН

Община Ихтиман има големи потенциални възможности за развитие на туристическа дейност. В изпълнение на чл.10 от Закона за туризма и основните насоки, залегнали в Националната стратегия за приоритетната роля на туризма в Република България, в общината ни е разработена Програма за развитие на Община Ихтиман за периода 2007-2013г. Според нея трябва да се разработва и развива туристическия потенциал в общината за постигане на общата цел: “Подобряване на качеството на средата на живот и работа с по-добър достъп и нови възможности за повишаване на регионалната конкурентно способност и устойчиво развитие.” Но за да стане това, трябва добре да се познават поне настоящите туристически обекти, да се привлече вниманието на потенциалните туристи към тях чрез всички елементи на комуникационната маркетингова политика и най-вече чрез реклама.

Ето защо решихме да се опитаме да представим на вниманието ви най-интересните от тях.

Благодарим най-сърдечно на директора на музея Велина Минева за любезното й съдействие при подготвянето на материалите.

Ученици от Xб и XIб клас

от училище “Христо Ботев” гр.Ихтиман,

специалност”Технологичен туризъм”, СИП “Реклама”

Исторически музей в гр. Ихтиман

Кратка история на музея:

1951г. – Открива се първата експозиция на музея в къщата на писателя Гьончо Белев, отразяваща етнографското богатство на Ихтиманския край.

1969г. – Профилира се като музей на революционното движение и се премества в центъра на града.

1978г. – Открива се отдел “Археология”, в който се излагат експонатите от направените разкопки при Траянова врата.

1992г. – С решение на министерството на културата музеят е профилиран и преименуван на “Исторически музей”.

Директори на музея:

Маргарита Ковачева

Веселка Гълъбова

Юлия Янкова

Велина Минев - винаги усмихната и любезна, компетентна и отзивчива.

Най-дългогодишната директорка на музея

Веселка Гълъбова е допринесла много за развитието на музея. Автор е на книгата “История на Ихтиман”. И днес тя работи за него. С “писалка” рисува красиви великденски яйца, които ще участват в поредната национална етнографска изложба.

Етнографска част на Исторически музей – гр. Ихтиман

Ако не сте посещавали музея или скоро не сте били там – направете го не само за да обогатите знанията си за древния град, но и за да се потопите в неповторимата атмосфера на някогашното ни “бащино огнище”! В експозиционните зали на двата етажа са разположени 12274 музейни експоната. Още щом прекрачите прага на музея силно ще ви впечатли контраста между блестящо обновената модерна сграда и автентичния, спокоен, вече отминал, но толкова реален свят на миналото.

Отдел “Етнография” представя гиздави, многоцветни, изработени с изключителното майсторство на българката, изящни български шевици, пъстри великденски яйца, обредни хлябове, керамични съдове и др. Тук наистина се съхранява красотата, “за да се вземе като образец, да се изхожда от него, даже ако то е “старо” . Не случайно етнографската част на музея е един от 500-те национални обекта на България.

Отдел “Археология”

По широки, визуално свързани с горния етаж стълби, посетителите на музея изведнъж се озовават хилядолетия назад сред най-старите музейни експонати от IV-VI век пр.н.е.:

В отдел”Археология” уникални експонати от разкопките при Траянова врата чертаят пътя на града от Егерика, през Щипоне, Стипон до Ихтиман.

Отдел “История”

И тъй като се учим от миналото, за да живеем в настоящето и да градим бъдещето – следващият отдел на музея е нагледната история на града. В този отдел са показани най-забележителните събития, видни личности и автентични предмети, свидетелстващи, че “жилавият български дух на Ихтиман не паднал ни веднъж на колене пред силата. Закален в огън и кръв през столетията, той останал непоклатим”.

Отдел, посветен на Гьончо Белев

Открит е наскоро и в него се представят книги, пособия и предмети на големия български писател и общественик, роден в гр. Ихтиман. В малкия отдел на музея е жив духът на писателя, който сякаш е излязъл за миг и скоро пак ще се върне, за да напише поредния си роман.

Музеят – център на духовна култура

Друга забележителност на музея са временно организираните изложби на изтъкнати художници, талантливи ихтиманци и техните деца.

И накрая искаме да ви кажем, че излизайки от музея няма как да не се чувствате поне малко по-мъдри, по-горди и по-добри!

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ