Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[06.05.2014]

ПРАЗНИКЪТ НА СВЕТИ ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ

Гергьовден е един от най-големите празници за нас – българите. На 6 май всяка година почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец, мъченик за Христовата вяра в Източноправославната църква. На иконите Св. Георги Победоносец е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убитата от него ламя. Българската православна църква и народът го честват на 6 май и е официален държавен празник - Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Поверието казва, че „по Гергьовден всяка капка е жълтица”. Ако е вярно – годината ще е добра, защото днес въпреки дъждовното време при параклиса „Св. Георги” до Ихтиман се събраха много хора. В присъствието на г-н Калоян Илиев, кмет на Община Ихтиман и зам.-кметовете г-н Георги Илиев и инж. Тони Кацаров представителите на местното духовенство прочетоха празнична молитва. Осветена бе вода и раздаден курбан за здраве.

Пред събралото се множество кметът поздрави всички именици, а г-жа Д. Янинска поднесе цветя на Георги Илиев, който има двоен празник. Да ви е честит!

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ