Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[14.04.2014]

138-ГОДИШНИНА ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ

По своя исторически обхват и организираност, по броя на участниците, по политическите си резултати и значение Априлското въстание от 1876 г. е най-крупната изява на българското национално-освободително движение през Възраждането. То е логически завършек на столетните борби на българския народ за освобождение, продължение на идеите на Георги Раковски, на Любен Каравелов, на Васил Левски и на Христо Ботев. В края на 1875 г. Гюргевският централен революционен комитет взема решение за подготовка на въстание в българските земи, което да избухне през пролетта на 1876 г.

На 12 април в Белица бе чествана 128-годишнината от Априлското въстание. За Априлските събития в Белица разказва учителят Марин Нейков в писмо до революционера-общественик Стоян Заимов от 15 октомври 1900 г.”…Аз бях още малък (р. 1863 г.), та слабо помня, но всичко събрах грижливо от живите дейци и описах само главните факти и роли от прочитането на което, вярвам, ще си съставите пълно понятие за движението и ще поместите, което е потребно в историята „Черешовото топче”. Жалко ще е, наистина, да останат не отбелязани имената на 17 души избити и избесени по затворите, ратници за днешната ни свобода. Един от обесените, Мичо Нейков, ми е брат. Голяма е грижата Ви по това дело – да увековечите паметта на борците, дано Бог Ви даде мощ и сила да постигнете най-желания успех”. Следват пет страници, в които даскал Марин описва събитията в селото. Това писмо е един от основните исторически извори за участието на героична Белица в това епохално национално събитие.

Г-н Иво Маринов, кметски наместник на Белица откри тържеството на площад „Априлци” и представи гостите: г-н Георги Илиев, зам.-кмет на Община Ихтиман, инж. Григор Григоров, внук на Марин Нейков, описал априлските събития, г-жа Дана Янинска, председател на Общински съвет на пенсионерите. Присъстваха членове на Общински съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва в гр. Ихтиман и о. з.полк.Симеон Васев, негов председател. Представители на пенсионерските клубове от общината също бяха сред присъстващите.

След вълнуващи слова в патриотичен дух, непресъхващото уважение към подвига на беличани бе показано с поднасяне на венци от името на Община Ихтиман, жителите на Белица и ОСОСЗР. Енорийският свещеник отец Григорий отслужи панихида в памет на загиналите.

В Априлската епопея от 1876 г. и в последвалите дни на погром от са обесени седем души и заточени десет в Мала Азия и остров Родос, от които четирима умират в чуждите земи. Останалите живи беличани се завръщат след Освободителната война по родните места.

Вратите на обновената църква „Успение на Пресвета Богородица” бяха отворени за вярващите.

Тържественият ден продължи с народни танци от представители на ансамбъл „Слънце” с ръководител Анелия Нейкова.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ